‘Weergaloos mooie plekje stadsschoon’

13 sep , 11:41 Nieuws
0088353 1hermanmoerkerkmetbeeldvan
Knillispoort
Open Monumentendag  op 14 september in Knillispoort over de geschiedenis van het Herman Moerkerkplein 
In 2017 schrijft Jos van der Ven in het Brabants Dagblad: Het Herman Moerkerkplein krijgt een nieuw aanzien. Dus verrijst er bij de eerste projectfase een gerestaureerde waterpoorttoren die de oude hoefijzervorm weer terug krijgt. De middeleeuwse oude stadsmuur wordt opnieuw opgebouwd op zijn oude fundering. Die oude muur uit de middeleeuwen staat er dan in een aan te leggen stadsparkje
‘Ik zie al uw verbaasde gezichten en hoor uw even verbaasde uitroepen bij mijn mededeling dat dit oeroude muurgedeelte nog steeds bestaat. Had ik het voor het zeggen, ik maakte achter in de Korte Waterstraat een open poort om stadgenoot en vreemdeling gelegenheid te geven ongestoord en in stilte peinzend te genieten van dit weergaloos mooie plekje stadsschoon,’ schreef journalist Kees Spierings (1898-1972) in 1962. Toen was hij nog roepende in de woestijn. Vandaag is zijn appèl ruimschoots beantwoord.
Op 17 december 1962 presenteert het College van B & W een plan voor de ontwikkeling van het voormalige Tolbrugkwartier of gesloopte volkswijk de Pijp. Er komt  een parkeergarage aan het Loeffplein. Maar het gemeentebestuur maakt één uitzondering. Door de ingrepen komt de oude Waterpoort  vrij.    
Met het herroepen van het besluit tot demping  van de Binnendieze krijgen vergeten plekjes zoals het Herman Moerkerkplein weer aandacht. Het is onderdeel van de restauratiewerken aan de Binnendieze. Projectleider restauratie Binnendieze, Peter Verhagen ziet er in 1991-1992 op toe dat de verwaarloosde talud plaats maakt voor een trap.
Op 10 juli 1992 wordt de fontein van Dieske onthuld, een middeleeuwse volksheld. Het beeld is gemaakt naar een 500 jaar oud ontwerp van Alart Duhamel (1449-1509), bouwmeester van de Sint-Jan en tijdgenoot van Jheronimus Bosch.
Vandaag is het Herman Moerkerkplein  vernieuwd. Op dit plein zijn oude delen van de stadsmuur uit de 13e eeuw te zien. Ook de oude waterpoort is hersteld, waardoor de geschiedenis van de stadsmuur weer zichtbaar is. Zo is deze historische plek, dicht bij de Markt, weer tot leven gebracht.
Programma
Tijdens Open Monumentendag organiseert de ‘De Stichting Knillispoort’ in samenwerking met ‘Historisch Café’ verschillende activiteiten.
10.00 uur lezing over het ontstaan van de Knillispoort en omgeving;
11.00 uur lezing over Binnendieze door Peter Verhagen;
13.30 uur lezing over de totstandkoming van de gerenoveerde Waterpoort en inrichting Herman Moerkerkparkje door projectleider, werkzaam bij aannemersbedrijf Nico de Bont;
14.30 uur een interview met Martien van den Bouwhuijsen, directeur bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen over metselwerk Waterpoort 1998;
15.00 uur herhaling lezing over het ontstaan van de Knillispoort en omgeving.
Daarnaast zal er een kleine tentoonstelling worden ingericht over de Knillispoort.
Knillispoort vraagt geen entree. Zaterdag 14 september is weer een vrije inloop. Meer informatie:  [email protected]. meer informatie: [email protected];  06-45482739