Heroes Den Bosch verliest eerste duel

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een 1-0 voorsprong genomen in de finale van de play-offs. Een uniek resultaat in een finaleserie met Heroes Den Bosch. Sinds 1979 speelde Leiden negen keer een thuiswedstrijd tegen de Bosschenaren en al die negen keer leverden nederlagen op voor ZZ Leiden. Die ban is nu gebroken.

Het eerste kwart is overduidelijk voor ZZ Leiden en dan met name voor de MVP van de reguliere competitie Nzekwesi. Zijn sterke spel inside zorgt ervoor dat hij in een tijdsbestek van drie minuten 3x naar de vrije worp lijn mag en zodoende ook Thomas van der Mars meteen met twee persoonlijke fouten opzadelt. Via 10-5 loopt ZZ Leiden snel uit naar 18-5 en slaat zo het eerste gaatje van de wedstrijd. Heroes Den Bosch kan er in dit kwart nog weinig tegenover zetten en als even later Worthy de Jong het op zijn heupen krijgt wordt de marge nog groter, 22-8. JaCori Payne doet wat terug met een driepunter, Stefan Wessels benut twee vrije worpen, maar de schutter aan Leidse zijde, Riley LaChance zet daarna met twee loepzuivere scores ZZ Leiden op 29-13. Uiteindelijk is het Michael Jeffrey Finke die de stand na tien minuten op 32-13 zet.

Het verschil van 19 punten wordt snel 23 punten, maar hierna krijgt Heroes Den Bosch iets meer grip op de wedstrijd. Demario Mayfield pakt de handdoek op en via een 4-point play zet hij de stand op 47-29. Het tweede kwart gaat met 25-29 naar Heroes Den Bosch, maar het verschil blijft aanzienlijk na de twee gespeelde kwarten. Nzekwesi zit dan al een tijdje op de bank en ook Gilbert kan met een 4-point play zijn steentje bijdragen aan de winst in dit kwart. Opvallend is wel dat Finke aan het eind van het kwart ook via een 4-point play de stand kan bepalen op 57-42. Zo zie je een 4-point play bijna nooit in de DBL, zo zie je er drie in de laatste vier minuten van het tweede kwart.

Het derde kwart gaat met 33-15 overtuigend naar de gastheren. Waar Van der Mars het kwart nog mag openen is het daarna Leiden dat de klok slaat. Bij de stand van 64-46 stuurt scheidsrechter Van Bochove Miha Lapornik naar de kant met een diskwalificerende fout. Dat is ook meteen het startschot voor ZZ Leiden om nog een tandje bij te schakelen. Via een 11-0 run lopen ze uit naar 75-46 en is halverwege het derde kwart de wedstrijd al gespeeld. Er volgt nog een keer een 4-point play, dit keer voor LaChance, die ook in het slot van dit kwart de ring nog steeds weet te vinden. Beide ploegen vangen het derde kwart aan met een 90-57 tussenstand.

Het laatste kwart had ook op papier afgedaan kunnen worden. Beide ploegen geloofden het wel en lieten ook de bankspelers minuten maken. Met 22-30 ging het kwart naar Heroes Den Bosch, maar dat was natuurlijk bij lange na niet genoeg om ook maar in de buurt te komen van ZZ Leiden. Dimitri Maconda, Sam Vianen en Quincy Tjon Affo mochten hun opwachting maken voor de Bosschenaren en bij ZZ Leiden waren het De Windt, Sibilo en Van ’t Hoff die aan het grote werk mochten ruiken. Uiteindelijk stokte de teller bij 112-87 en kan Heroes Den Bosch zich gaan opmaken voor de komende thuiswedstrijd in de Maaspoort dinsdag aanstaande (tip-off: 20:00u).

Bron: Heroes