Heroes Den Bosch verliest ook 2e finaleduel

Heroes Den Bosch, zoals bekend zonder Miha Lapornik, kwam vooral dankzij een sterk spelende Demario Mayfield drie minuten voor rust op een voorsprong van 10 punten (39-29), maar daar waren er bij aanvang van de rust nog maar twee van over: 41-39. Zorg en Zekerheid Leiden sloeg het beslissende gat in het derde kwart en wist een laatste run van Heroes te pareren met driepunters van Nick King en een belangrijke score van Emmanuel Nzekwesi. Met een 82-89 zege is Zorg en Zekerheid Leiden nu op een 2-0 voorsprong gekomen.

Zoals toch wel te verwachten was kwam Heroes Den Bosch iets beter uit de startblokken dan in de eerste wedstrijd. Mayfield opent de score en in de daaropvolgende aanval gooit Michael Finke de bal bij zijn driepuntspoging ver over de ring. De scores daarna blijven zeldzaam en na 5 minuten spelen is de stand pas 4-4. Beide ploegen gooien dan alle spanning van zich af en gaan beide het netje vinden. Aan de kant van ZZ Leiden zijn het Nzekwesi en Giddy Potts die de scores verzorgen, bij Heroes Den Bosch blijft Mayfield sterk spelen. Met zijn twee opeenvolgende scores komt de stand op 9-9. Beide ploegen blijven scores uitwisselen en bij 14-13 loopt Stefan Wessels, na 3 minuten speeltijd al tegen zijn 2e fout aan. King gooit er een bommetje in, maar Mayfield en Boy van Vliet zorgen ervoor dat dit eerste kwart met 19-16 naar Heroes Den Bosch gaat.

Ook in het tweede kwart opent de thuisploeg sterk en grijpt Hammink na iets meer dan een minuut al in met een time-out. Heroes Den Bosch staat dan op 24-18, maar Hammink wil de Bosschenaren geen kans geven in het ritme te komen. Marijn Ververs brengt ZZ Leiden naar 24-21, voor Heroes Den Bosch is het Dominic Gilbert, die in de basis startte in plaats van Lapornik, die met twee goede scores Heroes Den Bosch naar 28-21 schiet. Heroes Den Bosch blijft doordrukken en komt op een voorsprong van 10 punten, 39-29. Heel even lijkt het gaatje groter te worden, maar ZZ Leiden knokt zich, onder leiding van Nzekwesi en Riley LaChance weer knap terug in de wedstrijd. Met nog iets minder dan een minuut te spelen is de stand weer bijna gelijk (41-39) en kan Jean-Marc Jaumin de time-out gebruiken om zijn team weer bij de les te krijgen. In het restant van het kwart weten beide ploegen niet meer te scoren, zodat ze met 41-39 aan de thee kunnen.

In het begin van het derde kwart houden beide ploegen elkaar prima in evenwicht. Het kan nog alle kanten op en via Mayfield loopt Heroes Den Bosch naar 49-46. Dan slaat er iets onverklaarbaars in de thuisploeg. ZZ Leiden schakelt een tandje bij en Heroes Den Bosch heeft het moeilijk. Slordig spel zorgt ervoor dat ZZ Leiden de voorsprong kan pakket met 51-55 en Jaumin vlucht in een time-out. Helaas keert dit het tij niet. Van der Mars en Gilbert worden dan naar de kant gehaald voor Herndon en Wessels en laatstgenoemde weet dan toch het netje te vinden, 53-55. Wat volgt is een periode waarin de Bosschenaren niet tot scoren komen en vaak de bal verspelen. Ondertussen scoort Luuk van Bree, dunkt King en schiet LaChance loepzuiver zijn punten bij elkaar. Als Worthy de Jong met nog iets minder dan twee minuten op de klok via een fastbreak kan scoren, is de stand ineens 10 in het voordeel van ZZ Leiden, 53-63. Heroes Den Bosch blijft schieten, maar de scores willen niet vallen. Nzekwesi zorgt er met een fast break voor dat het 53-65 is en voor Heroes Den Bosch is het Williams die de thuisploeg ook weer wat puntjes kan geven, 55-65.

Met 27-24 gaat het laatste kwart dan wel naar de thuisploeg, maar dat is bij lange na niet genoeg om de overwinning in eigen huis te houden. Wederom zijn de scores schaars aan Bossche zijde en Heroes Den Bosch heeft het geluk dat ZZ Leiden de vrije worpen niet weet om te zetten in scores. Van de 4 die ze er achter elkaar krijgen gaat er maar eentje raak, waardoor de stand 55-66 wordt. Een steal van LaChance stelt King in staat om een driepunter raak te gooien en als even later Finke zijn eerste driepunter raak gooit staat het 60-71 in de Maaspoort. Heroes Den Bosch zet daar scores tegenover van Van Vliet en Mayfield. De thuisploeg recht nog een keer de rug en komt via Gilbert, Van der Mars en een and-one van Gilbert terug tot 4 puntjes, 69-73. De Jong en King tillen het verschil weer naar 8 punten, maar Mayfield en Van der Mars brengen de marge terug naar drie punten, 74-77. Even lijkt het erop dat Heroes weer aanhaakt, maar 2 driepunters van King zijn dodelijk voor de thuisploeg. Leiden loopt via 80-86 naar een 82-89 overwinning toe.

Bron: Heroes Den Bosch