Manager FC Den Bosch Yousef Sajjad kijkt terug op afgelopen periode

Foto: Kees Vos Fotografie

De transferperiode en de eerste wedstrijden van het seizoen zitten er op. Tijd om terug te blikken op de afgelopen periode met technisch manager Yousuf Sajjad. Bekijk het hele item hieronder!

Sajjad: “Het is een lastige transferperiode geweest. Aan het begin van de transferperiode hadden we 15 contractspelers. 3 daarvan waren herstellende van een lange blessure. 9 spelers zijn vertrokken. We begonnen met 12 fitte spelers, geen keepers, een fitte centrale verdediger en een spits. We dachten aan de doelen van het seizoen. Natuurlijk wilden we beter worden als een team. Ook dachten we aan diepte van de selectie en de grootte ervan. WE hadden spelers nodig. Met de financiële situatie waarin we zitten moesten we ook goed plannen. Omdat we met hetzelfde budget werken als vorig seizoen. We planden voor bepaalde spelers om te vertrekken en dat geld wat vrij zou komen, werd gebruikt om nieuwe spelers te halen. Voor mij was de deadline de eerste wedstrijd van het seizoen. Niet 1 september, de laatste dag van de transferperiode. Ik wilde dat we goed voorbereid waren voor die eerste wedstrijd. Hierdoor konden er al vroeg relaties opgebouwd worden tussen spelers, konden we bouwen aan het team wat we wilden smeden. Het gaf ons al balans in het voorseizoen. We wilden dat het voorseizoen iets serieus was en wat betekende, zeker gezien de sterke tegenstanders.”

“Op dat punt is het contract van Victor van den Bogert verlengd. Het was nodig, natuurlijk was het van niemand een goed seizoen. Maar met Victor zagen we een speler die zich nog kon ontwikkelen. Tomasz en ik hebben met hem en zijn agent gesproken. Hierin waren we duidelijk wat we verwachtten van hem, maar ook dat we in hem geloofden. Ook betrokken we de spelers die een profcontract kregen aan het einde van vorig seizoen. Sheddy Barglan, Ilias Boumassaoudi en Rhino Goutier maakten vanaf dat moment ook deel uit van het eerste elftal. Ook sloten wat ‘high potentials’ uit de opleiding aan bij de trainingen.”

“De volgende fase was kijken naar de eerste training op 19 juni. We begonnen extra vroeg. Op dat moment kwamen er spelers op proef, gesprekken met spelers. Ik kan niet eens herinneren met hoe veel spelers we hebben gesproken vanaf maart/april. Er zijn meerdere redenen waarom we spelers op proef haalden. Ten eerste bereidt het ons voor op de beslissing die we moeten maken. Daarnaast wilden we de speler en de persoon begrijpen, voordat we er mee in zee gingen. Vlak voor het begin van de voorbereiding haalden we vijf spelers. Yuya Ikeshita, Joey Roggeveen, Shalva Ogbaidze, Vieiri Kotzebue en Jaron Vicario. Al deze spelers voldoen aan de eisen op het gebied van de personaliteit, maar ook op basis van kwaliteit en wat ze kunnen toevoegen aan het team.”

“Met het team wat er toen stond gingen we de voorbereiding in. Speelden we onder andere tegen Ajax, een erg goede wedstrijd. Zeker naar het niveau van de performance die we geleverd hebben. Tuurlijk was het resultaat ook positief, we hadden zelfs kunnen winnen. Maar op dat moment kregen we het gevoel: oké, we zijn goed bezig met de weg die we ingeslagen zijn en de dingen die we doen. Vervolgens gingen we op zoek naar huurdeals en haalden we Kacper Kostorz. Tomasz kent hem nog van een vorige club, ook Damian kende hem nog. Maar het belangrijkste was dat de beelden die we bekeken hebben en de persoon wie hij is kloppen.”

“De volgende fase is het kamp waar we heengegaan zijn in juli. Op dat moment hebben we de kern van de selectie samengesteld. Die trip was erg goed voor het vormen van relaties onderling. De groep opende zichzelf richting elkaar en daar gaan we later in het seizoen profijt van hebben. De banden die toen al gecreëerd zijn.”

“Vervolgend komt Ricardo Henning erbij. Hij heeft meegetraind en oefenwedstrijden tegen Jong PSV en Go Ahead Eagles gespeeld. We wisten snel dat hij een speler is die we willen hebben. Er was interesse van een andere club in onze competitie, die hem een beter contract aanboden. Maar hij koos voor ons. Toen wisten we dat we de juiste speler hebben binnengehaald. Een van onze criteria was dat we spelers wilden die hier graag wilden zijn. De twee weken die hij hier al had meegetraind hielpen hem om de beslissing te maken.”

“Begin augustus hadden we nog steeds posities in te vullen, maar gezien de financiële situatie konden we niet veel doen. Op dat moment gingen we in ons netwerk op zoek naar spelers die verhuurd mochten worden, waarbij het salaris betaald werd door de club zelf. Aan de andere kant krijgen de spelers speelminuten, als ze dat verdienen. Dat is ook de plek die we willen creëren hier. Jakub Ojrzynski kwam als eerste van Liverpool, daarna volgden Luke Mbete en Salah Oulad M’hand. Luke is een echte toevoeging achterin en Salah is een speler die binnenkomt en bepalend kan zijn op cruciale momenten in het seizoen vanwege de kwaliteit en mentaliteit die hij heeft. Het is frustrerend dat we nu moeten wachten tot de werkvergunning van Luke goedgekeurd is voordat hij ook wedstrijden kan spelen voor ons. Salah sluit binnenkort aan. Hij is bijna volledig gerevalideerd van een blessure. We zijn continue in contact met Arsenal om de ontwikkeling hiervan te volgen en het juiste moment af te spreken hiervoor. Beide spelers hebben aanpassingstijd nodig, maar we zien hen beiden als toevoegingen die ons gedurende het seizoen gaan helpen.”

“Op dit moment hadden we natuurlijk gepland dat Danny Verbeek en Anass Ahannach terug zouden zijn in de selectie. Dat is frustrerend. De processen zijn besproken en we hopen ze snel terug te hebben. Het is oké, want we vinden onze oplossingen wel. We hebben spelers die goed genoeg zijn om het op te vangen. Maar natuurlijk mis je deze jongens wel. We zijn nu in een positie waar de selectie in balans is. Met veel concurrentie op alle posities. Dat is bij de jongens ook bekend.”

“Ik ben tevreden met de spelers die we gehaald hebben, dat staat vast. Ze laten het elke dag zien op het veld. We hebben de juiste mensen aan boord om dat ook te faciliteren. Het is nu aan de spelers om de volgende stap in hun ontwikkeling te zetten.”

“We zijn nu vier wedstrijden onderweg. Als ik kijk naar deze wedstrijden is voor mij het grootste ding, dat we moeten herinneren waar we vandaan komen. We zijn negentiende geworden vorig jaar. Dat benoem ik omdat je niet alles kan veranderen met een paar spelerswisselingen. Het is geen sprookje waarin we meteen mee kunnen doen om de titel. Het belangrijkste is dat we nu elke wedstrijd onze ontwikkeling zien. Elke wedstrijd die we gespeeld hebben hadden we kunnen winnen. Dat was vorig seizoen wel anders en dat is ontwikkeling voor mij. We zijn nu verzekerd van wat we kunnen doen en bereiken. Tijdens de wedstrijd tegen Jong PSV was het bijvoorbeeld geweldig om in een vol stadion te spelen. De club en supporters hebben dat echt geweldig gedaan. Pratend over sprookjes, was het geweldig geweest als we gewonnen hadden en iedereen blij naar huis ging. Maar het is een realistisch scenario waarin niet alles in een keer kan veranderen. We gaan dit seizoen goede momenten meemaken. Maar dit team moet zich ontwikkelen. Het is een jong team. We zijn realistisch, maar er is een wil om te ontwikkelen. Dat is waar we zijn op dit moment.”

 

Cookieinstellingen