FC Den Bosch pas in verlenging onderuit tegen Excelsior

Foto: Kees Vos Fotografie

Woensdagavond mochten de Bosschenaren aantreden in de TOTO KNVB Beker. Na een late goal van Vicario was verlengen noodzakelijk, maar een penalty tegen betekende toch verlies voor FC Den Bosch.

Tomasz Kaczmarek voerde twee veranderingen in de eerste elf door vergeleken met de wedstrijd tegen FC Dordrecht. Roggeveen keerde vanavond weer terug op goal en Oulad M’Hand stond voor het eerst in de basis voor FC Den Bosch. Ojrzynski en Ogbaidze begonnen dus als reserves.

Tijdens de openingsfase van de wedstrijd liet FC Den Bosch gelijk merken dat ze er waren. Fel werd er duels aangegaan en de aanval werd een paar keer vlot ingezet. Tot echte kansen kwam het nog niet. Excelsior bleef dan ook in de eerste vijftien minuten redelijk tam en liet de bal zelf langzaam rondgaan.

In het eerste halfuur waren de Bosschenaren op zoek naar schietkansen terwijl de Rotterdammers aan de andere kant voorbij de middellijn weinig goed samenspel konden verrichten. FC Den Bosch miste alleen de mazzel en het succes om de doelman echt te gaan testen.

In de 37e minuut viel het eerste doelpunt voor Excelsior. Door een mislukte voorzet vanaf de linkerkant van het veld belandde de bal bij de cornervlag. Uddenäs pikte hem daar op die hem vervolgens passte naar Horemans. Die besloot vanaf rand zestien uit te halen en plaatste hem in de linker bovenhoek, waardoor Roggeveen niets meer had in te brengen. 0-1.

Vijf minuten later werd met een lange bal Kostorz bereikt. Die werd in de rug gelopen en verdiende daarmee een vrije trap. Voor de rechterkant van het strafschopgebied was het een mooie gelegenheid voor linkspoot Vicario. Die krulde hem hard over de muur, maar werd afgestopt door de paal.

FC Den Bosch wist met het balbezit nog weinig te bereiken. Excelsior aan de andere kant forceerde dan toch meer en kwam ondanks het matige spel op voorsprong.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Vlak na rust was er gelijk een pijnlijk duel. Spits Parrott kwam met een hoog been in terwijl van Grunsven met zijn hoofd naar de bal toeging. Die bleef daarna ook aangeslagen liggen en had een minuut of drie behandeling nodig om later gewoon weer de wedstrijd te vervolgen.

Het vervolg was niet veelbelovend. De twintig minuten na de thee waren gezapig van beide kanten en tempo ontbrak. Gecreëerde kansen waren er dus ook eigenlijk niet. De Bosschenaren waren op zoek naar de weg naar voren en de Rotterdammers leken het wel prima te vinden.

Met een corner werd FC Den Bosch weer gevaarlijk. Vicario gaf een hoge bal die achter de tweede paal terechtkwam. De Groot kon daar met zijn hoofd de bal in de pot brengen. Henning nam hem op de volley maar wist hem niet tussen de palen te houden.

Enkele minuten later leverde een verdediger van Excelsior laks de bal in bij Leijten. Doelman Alblas stond ver voor zijn goal en dat gaf Leijten de kans om hem met een lobje te verschalken. Jammer genoeg zat er te veel draai aan en belandde de bal niet in het net.

Met vijf minuten erbij ging FC Den Bosch voor een slotoffensief waarin gescoord moest worden. Leijten begon goed met een mooie actie wat resulteerde in een geblokkeerd schot. Even later gaf Mulders na een goede dribbel de bal voor waar van Grunsven het eindstation moest zijn. Helaas kwam verdediger Widell er tussen en was de kans bekeken.

In de aller aller allerlaatste minuut was daar het geluk wat het team zocht. Een verre inworp van De Groot viel met mazzel voor de voeten van Leijten. Die raakte hem helemaal verkeerd met de buitenkant van zijn voet, maar daar stond de redder in nood. Vicario kon vanaf dichtbij schieten, de bal schoof onder de keeper door en rolde akelig langzaam over de doellijn. 1-1!

Meteen na de aftrap van Excelsior floot scheidsrechter Pol van Boekel af en gingen we met deze stand dus verlengen.

In de 95e minuut kwam de bal ongelukkig op de arm van Kotzebue en de scheidsrechter besloot hem op de stip te leggen. Aanvoerder Baas bleef foutloos en schoot hard en hoog door het midden van de goal, terwijl keeper Roggeveen een hoek uitkoos. 1-2.

Lang lukte aanvallen niet lekker, maar in de 104e minuut kon Vicario na een uitbraak van Kotzebue schieten op doel. De doelpoging miste richting en kracht en doelman Alblas kon rustig de bal oppikken.

De tweede helft van de verlenging verliep stroef en kende weinig gelukte acties. Excelsior koos voor de verdediging en de Bosschenaren zetten alles op alles om nog te scoren. Hierdoor werd het middenveld veel overgeslagen en bleek die er zelfs eigenlijk niet meer te zijn. Iedereen had uit een van de twee linies gekozen. In de enkele minuut blessuretijd was het vuur van de wedstrijd al gedoofd en werd er niet meer gescoord. De eindstand was dan dus ook 1-2.

Aankomende zaterdagavond speelt FC Den Bosch thuis tegen Jong FC Utrecht. Kaarten voor deze wedstrijd zijn nog te krijgen via https://tickets.fcdenbosch.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen