FC Den Bosch presenteert David Nascimento als nieuwe hoofdtrainer; Ulrich Landvreugd assistent-trainer

Foto: FC Den Bosch

David Nascimento (58) is vanaf 1 juli 2024 de trainer van de hoofdmacht van FC Den Bosch. De Portugees-Kaapverdische voormalig profvoetballer van onder andere RKC Waalwijk, FC Utrecht en Sparta, tekent een contract voor twee seizoenen bij de Bossche eerstedivisionist. Ook Ulrich Landvreugd (52) maakt de overstap naar FC Den Bosch. De huidige hoofdtrainer van SC Telstar is voor eenzelfde periode vastgelegd als assistent-trainer.

David Nascimento bekleedde na zijn actieve spelerscarrière diverse posities in het (internationale) profvoetbal. Zo was hij hoofd jeugdopleiding bij het Zuid-Afrikaanse Memelodi Sundowns en technisch directeur bij Apoel FC op Cyprus. De eerste stappen in zijn trainersloopbaan zette Nascimento in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam, waar hij tevens interim-hoofdtrainer was. Nascimento liep zeven maanden stage bij het AZ van Louis van Gaal en was als assistent-trainer verbonden aan FC Utrecht en Chivas Guadalajara in Mexico. In Mexico en Zuid-Afrika had Nascimento de taak om de voetbalvisie van Johan Cruijff te implementeren. Nascimento was in Nederland voor het laatst werkzaam als hoofdtrainer van FC Eindhoven. Sindsdien was hij nog bondscoach van het Jordanese vrouwenteam.

David Nascimento over zijn komst naar FC Den Bosch: “Ik wilde heel graag weer trainer zijn bij een club in Nederland, het land waar ik mijn trainerscarrière begon. Het zint me enorm dat FC Den Bosch die club is geworden. FC Den Bosch is een geweldige club, met fantastische supporters. Als voetballer heb ik vaak in De Vliert gespeeld. Eén keer stond ik er als trainer. Dat was met FC Eindhoven in het seizoen 2018-2019. We verloren met 3-1, terwijl FC Den Bosch in die wedstrijd de mindere team was. Maar het publiek stond achter de thuisploeg en was die avond, zoals zo vaak, een bepalende factor. Dat zag ik onlangs ook weer bij de wedstrijd tegen NAC. Ik zat in het stadion en dat enthousiasme vanaf de tribunes, dat hebben we nodig. Ik denk dat mijn karakter en voetbalvisie goed aansluiten bij wat de Bosschenaar wil, namelijk aanvallend voetbal zien met strijd als basis. FC Den Bosch telt nog steeds mee. Het is onze ambitie om het elan uit de sportieve glorietijden en het enthousiasme van de tribunes te vertalen naar het veld. Daar ga ik mijn best voor doen.”

Ulrich Landvreugd moest vanwege een ernstige knieblessure al op 24-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière als profvoetballer zetten. Daarna richtte de oud-voetballer van onder meer Ajax en Cambuur, zich op het trainersvak waarin hij al sinds 1997 actief is bij zowel jeugd- als seniorenteams. Het Engelse FC Barnet was de eerste profclub waar Landvreugd eerst als assistent-trainer en later als duo-hoofdtrainer aan de slag ging. Na drie jaar in Engeland keerde Landvreugd terug naar Nederland, waar hij achtereenvolgens de scepter zwaaide bij zaterdaghoofdklasser v.v. Eemdijk en tweedeklasser Hooglanderveen. Daarna werd Landvreugd hoofdtrainer bij AFC in zijn woonplaats Amsterdam. Hij behaalde in zijn eerste seizoen (2018-2019) direct het kampioenschap. De afgelopen twee seizoenen was Landvreugd opnieuw assistent-trainer. Dit keer bij SC Telstar. In Velsen-Zuid werd hij na het vertrek van Mike Snoei tot het einde van het voetbaljaar aangesteld als hoofdtrainer.

Ulrich Landvreugd: “Ik had zin in een nieuwe, sportieve uitdaging en Bernard belde op het goede moment, met het juiste verhaal voor mij. Want ook al wilde hij me niet als  hoofdtrainer binnenhalen, zijn plan en de voetbalvisie van FC Den Bosch spreken me zeer aan. Het sluit naadloos aan bij mijn eigen ideeën over hoe voetbal gespeeld zou moeten worden en hoe een technische staf optimaal samen kan werken. Ik loop al een tijdje mee en net als David zie ik FC Den Bosch ook nog steeds als een club van naam, met een heerlijk fanatieke achterban. Sinds Bernard David, William en mij aan elkaar heeft gekoppeld, raken  we niet uitgepraat over hoe we met FC Den Bosch stappen willen gaan zetten. Werkplezier vind ik waanzinnig belangrijk. Ik heb vanaf het eerste moment ervaren dat ik met gelijkgestemden aan een hoger doel werk.”

Onlangs brak FC Den Bosch het contract van assistent- en thans interim-hoofdtrainer William van Overbeek al open. De clubman tekende bij tot medio 2028.
Keeperstrainer Denis Jercic heeft FC Den Bosch laten weten dat hij na dit seizoen terugkeert naar Duitsland. Hij wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen. Performance-trainer Damian Korba blijft in ieder geval ook komend seizoen aan FC Den Bosch verbonden. Het contract van video-analist Daan Guldemond is opengebroken en verlengd tot medio 2026.

FC Den Bosch heeft gekozen voor ervaring en complementariteit. Technisch directeur Bernard Schuiteman licht de keuzes toe: “Ik zie leiderschap als partnerschap en geloof niet in een verticaal gestructureerde staf. Een one-man-show voor de hoofdtrainer past in mijn ogen niet in het moderne profvoetbal. Vanaf het nieuwe seizoen gaan we het leiderschap zo veel mogelijk overlaten aan de technische staf als geheel. Elk staflid krijgt meer verantwoordelijkheid en het hoofdpodium op het terrein van zijn specifieke kwaliteiten. Dat willen ze en kunnen ze ook aan. David treedt naar buiten toe op als hoofdtrainer en is eindverantwoordelijk voor het eerste elftal, maar vergeet niet dat we met Ulrich en William assistenten hebben die zich dit seizoen als hoofdtrainer hebben bewezen in de KKD. Bij mijn weten heeft geen enkele andere club drie trainers van hoofdtrainerniveau aan het roer. Dit drietal kende elkaar overigens nog niet, maar in eerste gesprekken was er meteen sprake van een klik. Daarnaast geloven wij dat de karakters en kwaliteiten uitstekend bij elkaar passen en ze elkaar aanvullen.”

Schuiteman vervolgt: “Daarbij denk ik dat we met Damian Korba de allerbeste performance coach van de divisie in huis hebben en ook Daan Guldemond heeft als analist een belangrijke rol binnen de staf. Hij levert dagelijks maatwerk waarmee de trainers aan de slag kunnen. Verder zijn we nog in gesprek met Anthony Lurling. We willen hem heel graag voor één of twee dagen per week op het veld bij het eerste krijgen. Het zou mooi zijn als dat lukt. Met hem en een nieuwe keeperstrainer hebben we het plaatje dan compleet. Iedere speler moet  de aandacht krijgen die hij verdient. Er zal ook geen speler zijn die zich komend seizoen op de training kan verstoppen. Ik ben ervan overtuigd dat deze technische staf het beste uit de selectie naar boven gaat halen.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen