Ben je gescheiden? Waar let je dan op bij het verdelen van de zomervakantie

20 mei , 15:42 Zakelijk
convenu foto liggend
Convenu

De zomervakantie is een bijzondere tijd voor kinderen, en voor gescheiden ouders is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Dat voorkomt verwarring, conflicten en zorgt ervoor dat jullie kinderen een fijne vakantie kunnen beleven. Wat zijn punten om extra op te letten?

1. Afspraken in het ouderschapsplan
Veel ouders hebben in hun ouderschapsplan al afspraken opgenomen over de verdeling van vakanties. Deze afspraken zijn leidend, tenzij beide ouders in overleg besluiten daarvan af te wijken. Als er niets is vastgelegd, is het aan de ouders om daar alsnog samen duidelijke afspraken over te maken.

2. Eerlijke verdeling van de vakantie
Een gebruikelijke manier om de zomervakantie te verdelen, is door deze in twee gelijke delen op te splitsen: bijvoorbeeld ieder drie weken bij een vakantie van zes weken. Sommige ouders wisselen elk jaar wie het eerste deel en wie het tweede deel van de vakantie heeft. Andere verdeelmodellen zijn ook mogelijk, zolang het bij jullie kinderen en jullie situatie past. kunnen vinden. Als de kinderen nog erg jong zijn kiezen ouders er vaak voor om de kinderen maximaal twee weken aanééngesloten bij de ouders te laten zijn. Dat is voor kleine kinderen al een lange tijd om de ander ouder niet te zien.

3. Leg afspraken schriftelijk vast
Het is verstandig om gemaakte afspraken schriftelijk te bevestigen, bijvoorbeeld per e-mail of in een gedeelde (digitale) agenda. Leg duidelijk vast:

  • Welke weken de kinderen bij wie zijn.
  • De exacte begin- en einddata én -tijden.
  • Wie het kind haalt of brengt?
  • Eventuele (buitenlandse) reisplannen.
  • Contactmomenten met de andere ouder tijdens de vakantie.

4. Reizen naar het buitenland
Wil je met de kinderen naar het buitenland reizen, dan is bij gezamenlijk ouderlijk gezag toestemming van de andere ouder verplicht. Hiervoor is een speciaal toestemmingsformulier beschikbaar, dat op tijd moet worden ingevuld. Ook kopieën van paspoorten en geboorteaktes kunnen nodig zijn. Zorg dat jullie dit onderling tijdig regelen.

5. Luister naar het kind
Kinderen, zeker vanaf een bepaalde leeftijd, hebben ook hun eigen wensen. Ze willen misschien tijd met vriendjes doorbrengen of liever niet te lang van huis zijn. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden en het kind niet het gevoel te geven te moeten kiezen. Een als je kinderen al ouder zijn hebben ze misschien een vakantiebaantje dat ze niet zomaar willen opgeven. Houd ook met buitenlandse reizen rekening met de kinderen. In één weekend op en neer reizen naar Zuid-Europa met de ieder van ouders is voor de kinderen niet echt wenselijk.

6. Wees flexibel en communiceer goed
Niet alles loopt altijd zoals gepland. Ziekte, vertragingen of veranderde omstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Goede communicatie en bereidheid om mee te denken zijn essentieel voor een soepele regeling. Breng de ander ouder ook op de hoogte van de locatie van je verblijf, de vluchttijden en vluchtnummers als je met het vliegtuig reist. En laat de thuisblijvende ouder ook even weten dat je op de plaats van bestemming bent gearriveerd.

7. Financiële afspraken
Bespreek van tevoren wie welke kosten op zich neemt. Het is vaak logisch dat elke ouder de kosten draagt tijdens de eigen vakantieperiode, zoals eten, uitstapjes en eventueel zakgeld. Maak hier heldere afspraken over om misverstanden te voorkomen.

Een duidelijke en eerlijke vakantieverdeling zorgt ervoor dat kinderen onbezorgd kunnen genieten van hun vakantie. Ouders die samenwerken en elkaar op dit punt vertrouwen, geven daarmee een belangrijk voorbeeld aan hun kind.

Heb je begeleiding nodig voor het de onderlinge communicatie om tot een vakantieverdeling te komen? Neem dan contact met mij op.

Diane van Heeswijk Convenu
Mediation Petrus Dondersplein 8d
5271 AA Sint-Michielsgestel
Tel: 073-7470059
E-mail: [email protected]
Website https://convenu.nl/