112

Opnieuw grote brand bij schrootverwerker AVI

Foto: Bart Meesters / Meesters Multi Media

Aan het eind van de ochtend is er opnieuw een grote brand uitgebroken bij schrootverwerkingsbedrijf AVI aan de Rietveldenkade. Een stapel autowrakken is in brand gevlogen. Vanwege de rookontwikkeling werd er een NL-alert uitgegeven. Ruim een half jaar geleden was er ook een grote brand bij het bedrijf.

Eigenaar Leendert Gerrits staat geëmotioneerd bij de brand. “Ik wilde dit nooit meer meemaken en nu sta ik hier weer. Ik ben hier echt kapot van.” Volgens Gerrits is de brand spontaan ontstaan in één van de autowrakken. “We doen er alles aan om brand te voorkomen, maar de batterijen in auto’s zijn tijdbommen. Die kunnen spontaan ontbranden. Sinds de vorige brand hebben we veel veranderd. Zo zijn de bergen afval in compartimenten verdeeld. Daardoor is de brand nu ook kleiner dan vorige keer. We hebben vierentwintig uur per dag bewaking en er hangen overal camera’s. Aan alle eisen is voldaan en ik wil zelf natuurlijk ook dat het goed gaat.”

Schuld

Gerrits ziet de bui al weer hangen. “Ik krijg hier straks weer de schuld van, maar ik kan er echt niets aan doen. Iedereen wil een auto of een laptop of computer en die moeten uiteindelijk gerecycled worden. Bij AVI recyclen we zeventigduizend auto’s per jaar en zijn de enige in Nederland die alles kunnen verwerken. Als het bedrijf hier weggaat, los je niets op. Het gebeurt ergens anders ook.”

Complex

De brandweer was binnen vijf minuten aanwezig, maar het blussen van een dergelijke brand is complex. “We proberen vooral te voorkomen dat de brand overslaat en uitbreidt.” aldus een woordvoerster van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. “Het water kan niet goed bij de kern van de brand komen. Daarvoor moeten de wrakken uit elkaar getrokken worden. Het zal nog wel even duren voordat de brand helemaal geblust is. Daarna kunnen we pas onderzoek doen naar de oorzaak. Vanwege de rook is er een NL-alert uitgegaan om burgers te waarschuwen. Hoewel er nog niet duidelijk is of er gevaarlijke stoffen in de rook zitten, wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. Rook is immers nooit gezond.”

Voor actuele informatie kan men terecht op deze website.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen