Meer gezonde tussendoortjes in het nieuwe schooljaar

Foto: Pixabay

De gemeente wil graag gelijke kansen en een optimale talentontwikkeling voor kinderen en jongeren. Dat streven ze ook na op het gebied van gezondheid.

Daarom geeft de gemeente in het schooljaar 2019-2020 meer aandacht aan het gezonde tussendoortje. Dat doen ze via basisscholen in verschillende wijken van ‘s-Hertogenbosch. Ook gaan ze extra groepstrainingen aanbieden aan kinderen en jongeren.

Schoolontbijt stopt

Het geld voor deze aanpak komt beschikbaar omdat de gemeente vanaf volgend schooljaar stopt met het schoolontbijt. In 2017 hebben ze hiervoor gekozen. Met een gezond ontbijt wilden ze de kennis van kinderen verbeteren over gezonde voeding. Het schoolontbijt vond plaats op vier scholen. Uit de evaluatie komt nu naar voren dat dit doel niet is gehaald.

UvA positief over gezonde tussendoortjes

Met gezonde tussendoortjes leren kinderen wat past bij een gezonde leefstijl. En wat belangrijk is voor je weerstand en om overgewicht te voorkomen. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) laat goede resultaten zien van deze aanpak. Kinderen eten na twee jaar al meer groente en fruit eten dan de periode daarvoor.

De gemeente kiest voor een aanpak via de basisscholen. Want de leeftijd van kinderen dan is een bepalende: wat ze nu leren kan als gewoonte gaan gelden voor de rest van hun leven.

Groepstrainingen

De groepstrainingen zijn voor kinderen en jongeren. Die gaan over thema’s waar erg veel vraag naar is en waarvoor op dit moment wachtlijsten bestaan. Dat zijn bijvoorbeeld stress bij kinderen en jongeren, depressiepreventie en weerbaarheid. Alle groepstrainingen zijn bewezen effectief volgens het Nederlands Jeugd Instituut. Ze dragen ook bij aan de preventie van zwaardere problematiek bij kinderen en jongeren. En dus ook aan een positieve gezondheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen