Natuur en Landschap deel 30

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering 30 werden de foto’s gemaakt bij de Oisterwijkse bossen

De Oisterwijkse bossen en vennen liggen centraal in Brabant op korte afstand van ’s Hertogenbosch. “Het Groene Woud”, een keten van grote natuurgebied in het midden van Brabant. De ontstaanswijze van de vennen is niet in alle gevallen geheel zeker, maar aangezien er in de directe omgeving zowel beekdalen liggen als stuifzandgebieden, neemt men vaak aan dat er zowel uitgestoven laagten als stroomdalvennen bij zijn. Merkwaardig is in ieder geval de aanzienlijke variatie tussen de vennen.

De vennen zijn bijna alle zeer schilderachtig en aantrekkelijk door hun zwaar beboste, grillige of rechte oevers, het voorkomen van eilandjes en de begroeiing met de zeer geurige gagel en waterlelies. Veel van de vennen hebben een aanzienlijke omvang en een flinke oeverlengte. Er groeien kenmerkende en vaak zeldzame planten als moerashertshooi, biesvaren en oeverkruid en kwetsbare tapijten veenmos.

Het is een mooie wandeling met veel variatie, de natuur werkt hard (dat is te o.a. te zien aan de grote mierenhoop op een van de foto’s) en de diversiteit. Het is zeker, dat de Oisterwijkse bossen een voor Nederland respectabele leeftijd hebben. Al generaties lang komen jong en oud graag in dit gebied om te wandelen of te spelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen