Waarschuwing GGD voor oplichters die zich voordoen als GGD-medewerker

Foto: Pixabay

Er zijn landelijk steeds meer gevallen bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Hun doel: het bemachtigen van financiële en persoonlijke gegevens. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en zullen hier nooit zomaar om vragen.

Lees onderstaande tips en voorkom dat u in de val van een oplichter loopt.

5 tips om te voorkomen dat u in hun trucjes trapt:

< De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur.
De GGD komt nooit onaangekondigd bij u langs voor een coronatest of vaccinatie. Heeft u geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met uw regionale GGD.

< De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak.
De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met u op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan u wel bellen omdat iemand met corona u heeft aangewezen als nauw contact waardoor u onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit om financiële gegevens vragen en nooit bij aanvang van het gesprek om uw BSN nummer.

< De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens.
De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als u wél een afspraak heeft gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht.

< Vertrouwt u het niet? Zeg dat dan.
Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen. U vindt het nummer van uw regionale GGD op www.ggd.nl.

< Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media.
Plaats nooit op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat u deelt.

Mocht u slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doet u dan vooral aangifte bij de politie. U belt hiervoor met 0900 – 8844.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen