Digitaal burgerschap op de kaart door VERSE ALGORITMES Wat wil jij met je data?

Foto: Huis 73

Het project VESRE ALGORITMES zet digitaal burgerschap binnen bibliotheken op de kaart. Want wij, 21e -eeuwse burgers, kunnen niet meer zonder digitale platforms. Bij de overheid, het openbaar vervoer, veiligheidsdiensten, bedrijven en instellingen en bij de consument. Ze zijn overal.

Maar waar ze eerst vooral werden beschouwd als handig, vermakelijk en sociaal komt er ook steeds meer plaats voor vragen. De algoritmes blijken niet onbevooroordeeld en wat er met onze data gebeurt is voor ons als consument niet te overzien.

Aan de hand van verschillende activiteiten, workshops, debatten en werksessies gaan we samen met burgers op onderzoek uit naar de rol van technologie in ons leven. Op zaterdag 22 januari organiseert Huis73 in samenwerking met Fers en SETUP de Data Detox Dag. Paradoxaal genoeg is deze dag online, maar misschien is dit juist wel veelzeggend. We zijn continu verbonden en omgeven met technologie, maar hoe blijven we digitaal gezond? Op Data Detox Dag kun je kiezen uit diverse activiteiten om je technologie-bewustzijn te vergroten en los te komen van van je gewoontes.

De komende maand staat in Huis73 een kar naast de infobalie waar je je persoonlijke algoritme kunt laten genereren! Aan de hand van een aantal vragen krijg je een recept op basis van jouw voorkeuren. Handig, want het helpt je te kiezen wat je moet doen. De generator laat op speelse wijze zien hoe er door informatie over jezelf af te geven een profiel van je kan worden gemaakt. En dit is natuurlijk hele handige informatie als je graag iets wilt verkopen of als je graag wilt dat iemand bepaald gedrag vertoont.

Met het project VERSE ALGORITMES gaan we naar aanleiding van deze dilemma’s op onderzoek uit. We vragen ons hardop af: Kan het internet niet anders? Zijn er geen betere, alternatieve digitale platforms? En als die er niet zijn, kunnen we dan nieuwe bedenken? Hierin wordt samengewerkt met het onderwijs, kunstenaars en ontwerpers, wetenschappers, filosofen en vooral, met jou! Denk mee in onze bijeenkomsten en maaksessies. Zodat je uiteindelijk beter kunt beslissen wat je wel en niet met je data wil. Kijk voor meer informatie op www.versealgoritmes.nl.

Deelname aan de workshops tijdens de Data Detox Day is gratis, meld je voor de verschillende sessies aan via deze link!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen