Te weinig Rijksgeld voor 800 euro alle arme huishoudens

Foto: Pixabay

Gemeenten krijgen te weinig geld van het Rijk om alle arme huishoudens 800 euro energiecompensatie te kunnen uitbetalen, volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De leveranciers Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall komen nu zelf in actie tegen energiearmoede. Vanwege de opgelopen prijzen van onder andere gas en stroom komen steeds meer huishoudens in financiële problemen.

Om consumenten bij te staan geven de bedrijven onder andere tips om energie te besparen en daarnaast gaat het onder andere om een energiecoach aan huis. De bedrijven trekken in hun actieplan op met de Nederlandse Schuldhulproute, een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen die zich inzet voor een financieel gezond Nederland. Ook de stichting SchuldenLabNL is onderdeel van het initiatief.

Honderdduizenden huishoudens
Eneco meldde onlangs nog dat de energiearmoede in ons land het afgelopen jaar sterk toenam. Vattenfall noemde een hogere energierekening eerder ‘onvermijdelijk’. Voorlichtingsinstituut Nibud waarschuwde dat  honderdduizenden huishoudens klem komen te zitten. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het Rijk rekening gehouden met 800.000 arme huishoudens die 800 euro krijgen. Daaronder verstaat het kabinet mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dat zijn er echter veel meer dan 800.000: volgens de VNG gaat het om ruim 950.000 huishoudens. Daarmee is het het huidige budget dat is vrijgemaakt niet voldoende.

Eind vorig jaar kondigde het kabinet aan dat huishoudens met een kleine portemonnee een toeslag kregen van 200 euro om de torenhoge energienota te betalen. De gasprijzen zijn sindsdien alleen maar verder toegenomen, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Daarom besloot het kabinet het bedrag te verhogen naar 800 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen