Op bezoek bij de imker, open imkerijdag zaterdag 9 juli

Foto: Sint Ambrosius

In heel Nederland houden imkers open huis. Bij het museum Hertogsgemaal organiseert de Bossche Imkervereniging Sint Ambrosius op zaterdag 9 juli een open dag. Ga op bezoek bij de imker en het museum en beleef een paar interessante uurtjes en kom een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de imkers. Natuurlijk is er honing uit de omgeving te koop, en er wordt uitgelegd hoe de honing uit de bijenkorf in het potje komt.

Bijen en hommels zijn boeiend
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit wat het verschil is tussen hommels, wilde bijen en honingbijen en hoe belangrijk ze zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Er zijn observatiekasten, waar een bijenvolkje en een hommelvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Honingwinning
Hoe komt de honing in een potje terecht? Hoe wordt de honing uit de raten gehaald en wat voor soorten honing zijn er eigenlijk? De imker legt het u graag uit en laat ook zien welke producten er nog meer door de bijen gemaakt worden. Ze laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt en wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen.

Laat u informeren
Het bezoek is gratis. Kinderen kunnen kaarsen maken. Er is een microscoop waar je bijen en hommels van heel dichtbij kunt bekijken. Hier zijn ook imkerijproducten te koop. Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe u uw eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat bijen en hommels een belangrijke plaats innemen in de natuur en de productie van ons dagelijks voedsel.  Geinteresseerd om zelf imker te worden ? Schrijf je tijdens de open dag in voor de gratis snuffelstage.

Waar en wanneer
U bent op zaterdag 9 juli tussen 10:00 en 16:00 van harte welkom bij het Hertogsgemaal, Rosmalensedijk 0, 5236 BD ‘s-Hertogenbosch.

 Meer informatie over de open dag en over het bijenhouden vindt u op www.bijenhouders.nl
https://www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag/show/2022/148

 Meer informatie over het Hertogsgemaal kunt U vinden op

Welkom

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen