Wil de echte Wouter Lutkie opstaan?

Foto: KDC

Auteur en historicus Willem Huberts vertelt op 8 oktober a.s. over de Bossche priester, Mussolunibewonderaar en fascist Wouter Lutkie (1887-1968) Wouter Lutkie was een in ’s-Hertogenbosch geboren en opgegroeide priester die continu in onmin verkeerde met vrijwel de gehele leiding van de katholieke kerk. En toch werd hij nooit geëxcommuniceerd.

Hij had een eigenzinnig karakter en ging zijn leven lang zijn eigen gang, maar een eenling was hij niet. Hij voerde correspondentie met honderden personen, schreef vele boeken en was decennialang actief als journalist, met name in zijn eigen tijdschrift Aristo-.

Vriend Mussolini
Maar liefst zeven keer werd hij door zijn Italiaanse idool, Mussolini in audiëntie ontvangen. Maar anders dan Benito Mussolini heeft Lutkie het hellende vlak naar het nationaal-socialisme nooit betreden. Lutkie fulmineerde tegen het antisemitisme, het hoofdbestanddeel van de nazileer, en tegen alles wat Duits was. Tijdens zijn reizen door Europa meed hij ‘Nazidonië’ consequent.

Lutkie was de enige Nederlander die op voet van vriendschap verkeerde met de Italiaanse fascistenleider Mussolini. In Soli Deo – Wouter Lutkie (1887-1968), biografie van een priester-fascist brengt fascisme‑kenner Willem Huberts leven en werk van Bosschenaar Lutkie in beeld.

Eigenzinnig fascist
Hoe kon priester en kapelaan Wouter Lutkie het fascisme blijven verdedigen? Historicus Willem Huberts verklaart het in Soli Deo, biografie van een priester-fascist over het waarom en hoe.

‘Wil de echte Wouter Lutkie opstaan? Zonder deze vraag zo te stellen, beantwoordt Huberts hem wel. Lutkie was niet gek, niet naïef, geen fantast, geen querulant, geen nationaalsocialist en zeker geen collaborateur. Als priester en als mens was hij onbaatzuchtig en oprecht. Hij was een eigenzinnige fascist, een toegankelijke steunpilaar. In zeker opzicht stond hij buiten de tijd en de samenleving. Een geharnaste idealist en een wereldvreemde wereldverbeteraar ook.’

Over de auteur
Leven en werk van de markante Bossche priester en Mussolini-bewonderaar Wouter Lutkie staat centraal in een optreden van Willem Huberts op zaterdag 8 oktober tussen 15.00 en 17.00 uur in de Knillispoort tijdens het maandelijkse Historisch café.

Willem Huberts (1953) studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 2017 promoveerde op het Nederlandse fascisme. Hij schrijft sinds de jaren tachtig over nationaalsocialistische Nederlandse letterkunde en het fascisme. Eerder publiceerde hij biografieën van dichter-uitgever George Kettmann en politiek activist Bertus Smit.

Voor wie het boek van Huberts wil kopen, na afloop van de presentatie is dat mogelijk. Willem zal dan zijn werk signeren.

In verband met de organisatie vragen wij u zich vooraf aan te melden via  [email protected]. Meer informatie: [email protected];  06-45482739. De entreeprijs is vijf euro. Dat is inclusief koffie/thee en een plak cake. Donateurs van de Knillispoort hebben gratis toegang.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen