Geboortebossen zien het levenslicht

Foto: Doornebos

“Ieder kind een boom”. Dat is de slogan van de Stichting Nationale Boomfeestdag. En dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat de Stichting die dit jaar 65 jaar bestaat al miljoenen bomen heeft geplant. Marleen van den Ham, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag is er trots op. “Er wordt momenteelveel gesproken over klimaatmaatregelen. Wij werken al 65 jaar aan het vergroenen van Nederland. En waarom ook niet? Het is leuk en goed voor de wereld.”

Ieder jaar planten zo’n 100.000 kinderen in de basisschoolleeftijd bomen tijdens de Boomfeestdag. Daarnaast is de Stichting Nationale Boomfeestdag actief in diverse gebieden voor het realiseren van speciale Geboortebossen. In Schijndel ziet zelfs een geheel nieuw Geboortebos het licht. Dit bos, het Wijboschbroek, wordt op 5 november geopend. Een boom voor Wijboschbroek kan tot en met 21 oktober worden besteld.

Marleen van den Ham is erg blij met deze uitbreidingen. “Ik gun elk kind een groene, gezonde, toekomst en dus ook boom in een van de Geboortebossen. Vandaar dat we er op allerlei plekken mee bezig zijn”, vertelt ze. “Veel ouders en grootouders vinden het erg leuk en symbolisch om één of meerdere bomen in het Geboortebos te kopen en te schenken aan een kindje. Het is ook leuk, want ouders krijgen voor de kinderen een certificaat en we organiseren een feestelijke dag. Daarbij kunnen ouders en grootouders met het hele gezin de bomen komen planten. Ook de boswachter is daar dan bij, die van alles vertelt over de bomen die worden geplant en over het gebied waar het bos ontstaat. Het is een groot feest en die dagen zijn altijd leuk en gezellig. En wat natuurlijk zo bijzonder is, is dat de kinderen met de boom opgroeien.” De geboortebossen worden tot nu toe vooral in het westen en zuiden van Nederland gerealiseerd, maar daar blijft het volgens Marleen van den Ham niet bij. Ook in het noorden en oosten zullen Geboortebossen worden ingericht. “Het is fijn als ouders niet al te ver hoeven te rijden om met hun kind naar het geboortebos te gaan”, zegt Marleen.

Het KinderBomenBos in Bentwoud is met een 20 hectare groot gebied helemaal speciaal. Dit bevat naast diverse Geboorteboomkamers ook een zogenoemde Levensbomenkamer. Hierin worden bomen geplant voor overleden kinderen. In deze groene kamer groeien maximaal 500 individueel herkenbare Levensbomen. Deze bieden de ouders een KinderGedenkplekje.

Van den Ham ziet dat de Boomfeestdag door generaties heen gaat. “Kinderen die vroeger een boom hebben geplant, komen nu ook bomen planten met hun eigen kinderen. En ook opa’s en oma’s zijn enorm betrokken”, vertelt ze. De Boomfeestdagen worden in bijna alle gemeenten wel gehouden. “Soms doet een gemeente een jaar niet mee omdat het niet uitkomt. Maar dan zijn ze er het jaar daarna gewoon weer bij hoor. De Boomfeestdagen worden vaak georganiseerd op kleine stukken grond, waar een aantal bomen wordt geplant. Het maakt de omgeving groener en het is natuurlijk heel goed om daar de jeugd bij te betrekken. Daarnaast organiseren wij als stichting ook altijd een groot evenement, de Nationale Viering, waar met enig spektakel bomen worden geplant. Op de locatie in de gastgemeente organiseren we een groot feest voor een paarhonderd kinderen en volwassen gasten. Dit trekt altijd veel media aandacht, waaronder die van het Jeugdjournaal”, vertelt ze. “Met al deze vieringen, zowel groot als klein, bereiken we wel 100.000 kinderen per jaar.”

Voor Marleen van den Ham is het planten van bomen met kinderern het belangrijkste doel van het werk van de Stichting Nationale Boomfeestdag. “En dat hoeven echt geen enorme bossen te zijn”, zegt ze. “Een schoolplein vergroenen, tegelwippen (een tegel eruit halen en een plant op die plek) is ook goed. Struiken tellen ook mee.” Het groen in de stedelijke omgeving leidt in de praktijk ook weleens tot overlast als bewoners klagen over bomen of de wortelopdruk. Van den Ham begrijpt dat. “In het verleden zijn bomen soms niet op de goede plek geplant. De kunst is om een boom daar te planten, waar hij een een monumentale boom van de toekomst kan worden”, zegt ze. “Ook dat vertellen we aan de gemeenten als ze een Boomfeestdag gaan organiseren.”

Wie ook een boom wil planten in een van de Geboortebossen kan kijken op de site Gebooortebos.nl. Voor meer informatie over het organiseren van Boomfeestdagen, zie Boomfeestdag.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen