Hoe voorkom je dat je een hotel boekt dat niet bestaat?

Foto:

Wanneer je geboekte hotel of appartement bij aankomst niet blijkt te bestaan, begint je vakantie toch niet zo zorgeloos als gehoopt. Onderstaande zeven tips om dit te voorkomen.

Controleer hoe betrouwbaar de website is
Voorkomen dat je een niet-bestaand hotel boekt, doe je vooral door alles goed te controleren. Bijvoorbeeld of een website of reisbureau is aangesloten bij een brancheorganisatie als de ANVR, garantiefonds SGR of geschillencommissie Thuiswinkel. Betrouwbare reisorganisaties zijn namelijk aangesloten bij fondsen die je beschermen als je reis niet doorgaat. “Je kunt ook kijken naar hoe lang een website al bestaat”, vertelt Tanya Wijngaarde, woordvoerder van de Fraudehelpdesk. “Als de website vrij recent is geregistreerd, kan dat een alarmbel zijn.”

Ga op zoek naar de algemene voorwaarden
De algemene voorwaarde moet je natuurlijk eigenlijk helemaal doorlezen. Maar als je ze op de website al niet kunt vinden, is dat volgens Wijngaarde een alarmbel. “Boek dan liever via een andere website.”

Controleer de foto’s
Aan foto’s is van alles af te lezen. Controleer bijvoorbeeld of de indeling van het appartement op alle foto’s hetzelfde is: klopt het buiten en binnen met elkaar? Is de inrichting op de foto’s vergelijkbaar? En zijn er plaatjes van de omgeving?

Wijngaarde legt daarnaast uit dat oplichters vaak foto’s van bestaande advertenties overnemen. “Controleer daarom of de foto’s uit de advertentie niet door meerdere aanbieders worden gebruikt.” Dit kan via Google Afbeeldingen: upload de foto als zoekterm en Google laat zien op welke websites hij te vinden is.

Wees kritisch op de prijs
Als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees daarom kritisch op de prijs en vergelijk aanbiedingen met elkaar Wijngaarde: “Kijk ook op andere websites of de aanbieding overeenkomt met wat gangbaar is.”

Gebruik streetview
Via Google Maps kun je het adres van het hotel of appartement opzoeken. Gebruik de streetview-functie om te controleren wat er werkelijk op het opgegeven adres staat. Lijkt de plek totaal niet op de foto’s uit de advertentie? Dan is het verstandig om iets anders te boeken.

Bekijk recensies
Kijk verder dan de recensies op de website zelf. De meest positieve beoordelingen staan hier namelijk vaak bovenaan.. Om meer recensies te vinden kun je bijvoorbeeld de URL van de website googlen in combinatie met het woord ‘review’ of ‘ervaringen’.

Check het rekeningnummer
Als je borg moet overmaken heeft Wijngaarde ook nog een aandachtspunt. “Check of de betreffende bank gevestigd is in hetzelfde land als het te huren object.” Ga jij dus op vakantie naar Italië en moet je geld overmaken naar een Duitse bankrekening, zet hier dan je vraagtekens bij. “En maak zeker geen geld over via een geldkantoor als Western Union of MoneyGram”, vult Wijngaarde aan.

Bron: Radar

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen