Historische zetelwinst voor PVV, PvdA/GL met 8 zetels grootste op basis van exitpoll

Foto: Den Bosch Nieuws

De PVV heeft een historische zetelwinst geboekt bij de Europese verkiezingen, maar PvdA/GL lijkt de grootste geworden. Dat blijkt uit de exitpoll van Ipsos I&O. Er is nog niet duidelijk wie grootste wordt: GL-PvdA en PVV gaan nek aan nek. De uitslagen komen pas zondagavond. Opkomstpercentage in de gemeente ‘s-Hertogenbosch was gisteren op dit moment bekend 40% bijna gelijk met ten opzichte van 2019 toen was het 40,8%.

De afgelopen weken leek de PVV de eerste plaats te veroveren. Hoewel de partij van een naar zeven zetels doorstoot kan PvdA/GL voorlopig op acht zetels rekenen. De linkse combinatie moet wel verlies incasseren: de PvdA had zes en GL drie Europarlementariërs.

PVV-leider Geert Wilders hoopt zondag bij de definitieve uitslag nog op acht zetels uit te komen. Bij de pro-Europese middenpartijen is het beeld wisselend. Zo verliest de VVD licht, de liberalen mogen vier volksvertegenwoordigers naar Brussel sturen. Voor het CDA blijft het verlies beperkt: de christendemocraten houden drie van de vier zetels over. D66 stijgt licht naar drie zetels, dat komt als een verrassing.

BBB komt in een klap nieuw binnen met twee zetels. NSC en Volt krijgen voor het eerst ieder een zetel. De grote verliezer van deze verkiezingen is FvD. De partij kreeg de vorige keer vier zetels, maar keert nu waarschijnlijk niet meer terug. SGP en de dierenpartij blijven in het Europarlement. SP en CU leveren volgens de exitpoll geen Europarlementariërs, maar daar kan bij de uitslag nog verandering in komen.

Waar verschillende partijen konden juichen, likten andere hun wonden. De VVD verliest in de eerste exitpoll terrein, ook het CDA staat op nieuw verlies. FvD en CU lijken zelfs helemaal van het Europese toneel te moeten verdwijnen. SP stond de vorige EU-verkiezingen al met lege handen. Een rentree zit er waarschijnlijk niet in.

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen