Gedenkteken omgekomen Statenleden WOII onthuld

DEN BOSCH – Statenleden die in WOII door geweld van de Duitsers om het leven kwamen, verdienen een herinnering in het provinciehuis. Dat was de strekking van de motie die PVV-statenlid Alexander van Hattem in 2017 indiende bij de begrotingsbehandeling. De motie werd unaniem gesteund. Vandaag werd het gedenkteken onthuld.

Het gaat bij de omgekomen statenleden om de toenmalige burgemeesters Moonen van Waalwijk en Smulders van Someren. Zij waren naast burgemeester ook lid van Provinciale Staten. Tijdens de onthulling van het gedenkteken werd ook stilgestaan bij burgemeester Wijnen van Asten. Hij was geen lid van Provinciale Staten, maar werd gelijktijdig met burgemeester Smulders geëxecuteerd. Hij staat hiermee symbool voor alle moedige burgemeesters die verzet pleegden in oorlogstijd. Familieleden van de omgekomen Statenleden woonden de onthulling bij.

Van Hattem: “We vonden dat 2019, als we vieren dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn, een uitgelezen mogelijkheid zou bieden om het offer van de statenleden voor de vrijheid van ons land te herdenken. We zijn heel blij met dit eerbetoon, en de blijvende herinnering aan de moed van deze mannen”, aldus Van Hattem.
In de statenlounge, naast de statenzaal in het provinciehuis, staat in de boekenkasten tussen de oude statenverslagen een opengeslagen boek. Hierin staan de namen van Smulders en Moonen geschreven. Het gedenkteken staat tussen de notulen van de vergadering van 1941 en 1946. Tijdens de oorlog waren er geen Statenvergaderingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen