‘Coronahoester’ 10 weken in cel waarvan 2 weken voorwaardelijk

Foto: Politie

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een celstraf van 9 weken (waarvan 2 weken voorwaardelijk). Daarbij komt een week hechtenis vanwege een overtreding van de algemene plaatselijke verordening (APV).

De man verstoorde de openbare orde door mensen opzettelijk in het gezicht te hoesten en te roepen dat hij corona heeft. Ook verzette hij zich met geweld tegen zijn arrestatie en mishandelde en beledigde hij een politieagent. Hij bedreigde de agent eveneens met besmetting met het coronavirus en spuugde naar de agent.

De verdachte liep 15 maart jl. naar een rij wachtende mensen voor een coffeeshop in de Hinthamerstraat in ’s-Hertogenbosch en hoestte opzettelijk anderen in hun gezicht terwijl hij riep: “Pas op, corona, corona”. Een politieagent stuurde de verdachte weg bij de wachtrij. De verdachte is later terug gelopen waarna de politie besloot de man aan te houden. De verdachte verzette zich echter hevig; hij schopte de agent tegen zijn benen en spuugde naar hem. Ook riep hij tegen de agent dat hij besmet was met corona. Daarnaast beledigde de verdachte de agent door hem uit te schelden en zijn middelvinger op te steken.

De strafzaak werd woensdagmiddag tijdens een zogeheten snelrechtzitting behandeld. Bij het bepalen van de straf stelt de politierechter dat de man willens en wetens de openbare orde heeft verstoord door in het openbaar te proberen paniek te zaaien, door tussen een groep mensen op straat opzichtig te staan hoesten en door “pas op, corona” te roepen. In een tijd waarin Nederland in een crisis verkeert vanwege het coronavirus, een virus waarvoor geen vaccin bestaat en dat dagelijks mensen over de hele wereld ziek maakt of waaraan mensen zelfs overlijden, is dat bijzonder kwalijk te noemen. Het gebrek aan inzicht van de verdachte in de ernst van die situatie en de angst die zijn gedrag kon veroorzaken, vindt de politierechter stuitend. ‘U hebt simpelweg misbruik van de situatie gemaakt, puur voor een eigen gewin.’

Bron; rechtbank

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Reacties