Celstraf voor man die tientallen vernielingen aanrichtte in Rosmalen en 's-Hertogenbosch

20 jul , 7:42 Nieuws
politie cc0 42 2
De rechtbank Oost-Brabant heeft een 32-jarige man veroordeeld voor tientallen vernielingen. In één nacht vernielde hij tientallen autoruiten, betaalautomaten en tankstations in Rosmalen en ‘s-Hertogenbosch.
De vernielingen vonden plaats in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober 2023. Op camerabeelden was steeds dezelfde man te zien die voorbij fietste met een breekijzer/koevoet in zijn hand. Al fietsend sloeg hij autoruiten in, sloeg hij displays van pin-, geld- en betaalautomaten kapot en tikte hij de ruiten van tankstations in. Bij de politie kwamen er ruim 100 aangiftes binnen.
Schakelbewijs
Bij een groot aantal vernielingen heeft de rechtbank gebruik gemaakt van schakelbewijs omdat de manier waarop de vernielingen zijn gepleegd op essentiële punten grote overeenkomsten vertoont. Daarmee konden ook vernielingen waarbij er alleen maar een aangifte was, bewezen worden verklaard. Bovendien heeft tijdens een van de zittingen in januari 2024 de verdachte bekend dat hij een groot aantal van de vernielingen pleegde. Zijn advocaat gaf aan dat er aan deze bekentenis geen waarde mag worden gehecht. Het gaat weliswaar om een globale verklaring, maar volgens de rechtbank kan ook op grond daarvan wel worden vastgesteld dat de verdachte de vernielingen pleegde.
Slooptocht
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich dus schuldig maakte aan een groot aantal vernielingen van met name autoruiten. Er was die bewuste nacht sprake van een ware slooptocht waarbij er bijzonder veel overlast en schade werd veroorzaakt. Uit het handelen van de verdachte spreekt een minachting voor andermans eigendom.
De rechtbank is het met de officier van justitie en de advocaat van de verdachte eens dat een gevangenisstraf gelijk aan de duur van het voorarrest (272 dagen) in dit geval passend en geboden is. Naast deze celstraf moet hij een schadevergoeding van in totaal 10.116,80 euro betalen aan de benadeelde partijen.