Mireille helpt met Weltevree Colours mensen die klem zitten: “Kansen creëer je altijd zelf”

03 mei 2021, 11:53 Nieuws
mi kast 915x518 1
Weltevree Colours

Gedreven door een enorm geloof in eigen kracht, coacht Mireille Peemen bij Weltevree Colours nu al drie jaar lang mensen die klem zitten. Als adviseur bij verschillende gemeenten zag ze dat mensen in beslissingen vaak worden vergeten. Zelf betrok ze juist de mensen die naar de voedselbank gingen bij haar plannen. Nu zijn de problemen volgens haar alleen maar groter geworden: door corona hebben meerdere generaties behoefte aan steun en begeleiding.

Creativiteit

Mireille gelooft in de kracht en creativiteit die in mensen zelf zit. Een kracht waarvan ze zelf niet eens weten dat die in ze zit: “Ik zet voornamelijk in op creativiteit. Iets dat van nature in ons zit. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Dus als je dat weet aan te wakkeren, komen er ineens heel andere dingen naar boven dan wanneer je een standaard gesprek met elkaar hebt.”

Ze ziet de werkzaamheden bij haar bedrijf Weltevree Colours

in Molenschot dan ook als ‘creatieve coaching’ en niet als iets psychiatrisch. Ze wil haar klanten daarom ook geen patiënten of cliënten noemen. Ze heeft het met de mensen die bij haar komen vaak over gevoelens die iedereen wel herkent: “Een bekend fenomeen dat ik zie is de eenzaamheid, maar ik merk dat er ook opvallend genoeg ook een enorm grote groep jongeren eenzaam is. Ik ben zelf officieel opgeleid in de richting van seniorencoaching, omdat ik ervan uitging dat daar vooral de eenzaamheid zat. Maar toen ik meer leerde, kwam ik erachter dat jongeren er ook veel mee te maken krijgen.”

9c01a5ca c5ae 451f a13d fa01655b792e 225x300 1
mi nieuwsnl 161x300 1

Foto links: knutselwerk bij Weltevree Colours;

foto rechts: Mireille in het atelier waar ze haar klanten creatief coacht | Bron: Weltevree Colours

Vluchtig contact

Het afgelopen coronajaar heeft dat niet veel beter gemaakt. Maar Mireille weet zeker dat het onderdeel van een groter probleem is. Zelf wijst ze naar het effect van social media: “Bij jongeren merk je dat onder andere door social media eenzaamheid extreem wordt ervaren. Je zou zeggen dat je met social media juist met iedereen contact kunt hebben, maar juist dat contact is dusdanig vluchtig dat het niet te vergelijken is met echte vriendschappen. Het echte fysieke samenzijn, het echt ervaren wat het is om vrienden te hebben, wordt gemist.”

De coronapandemie vergroot dit effect wel. Juist in deze tijd is contact erg vluchtig. Fysiek contact is vaak niet mogelijk of zelfs niet toegestaan. Social media of videodiensten als Zoom en Teams bieden dan een soort uitkomst. Maar het verandert niets aan het feit dat je toch een groot deel van de dag binnen zit: “Mensen, vooral ouderen, zitten zeker met corona vaak tussen vier muren en kunnen geen kant uit.”

Kunstzinnig uitdagen

Om mensen uit dat dal te helpen daagt Mireille haar klanten uit, op een kunstzinnige manier. Ze laat ze schilderen of knutselen. Ook, of misschien juist, als iemand niet overtuigd is van zijn of haar eigen creativiteit: “Nu bied ik een online schildercursus aan. Schilderen is niet alleen iets maken, maar het doet ook echt iets met de mindset. Het maakt je even los van alle problemen. Ik noem dat creatieve coaching. Zo ga je heel anders naar bepaalde situaties kijken. Heel veel mensen zijn er later ook verbaasd over dat ze zelf iets gemaakt hebben. Dat is erg leuk om te ervaren.”

Het coachen begon voor Mireille bij haar vorige baan. Ze werkte als beleidsadviseur voor meerdere Brabantse gemeenten. Daar werd naar haar beleving vaak onpraktisch en niet creatief gedacht. “Ik merkte dat de overheid toch een orgaan is dat ver van de mensen af staat. Beleid maken is één, maar het naar de mensen toe brengen is stap twee. Ik was daar bezig met het minimabeleid, wilde mensen met een kleine portemonnee laten meedoen in de maatschappij. Daarom betrok ik altijd mensen die zelf naar de voedselbank moeten, of van het minimale rond moeten komen, bij het maken van plannen. Toch merkte ik vaak dat de input die ik van deze mensen kreeg vaak helemaal niet aansloot bij het beleid. Dat stond gewoon veel te ver van de werkelijkheid af, vond ik. Ik dacht: met alle kennis die ik nu heb, kan ik nu een brug slaan voor deze mensen.”

bb nieuwsnl 850x1024 1
bed 4 1024x765 1

Foto's: Bed & Breakfast van Mireille dat speciaal is ingericht om tot rust te komen | Bron: B&B Rimpelaar N°71

Voor zichzelf beginnen

Toch duurde het nog tot haar vijftigste levensjaar naderde, voor ze echt met Weltevree Colours begon. “Toen dacht ik: ik wil echt wat anders gaan doen. Ik wil de dingen doen op mijn eigen manier, en dat kan niet altijd bij werkgevers. Pas op dit moment had ik de financiële ruimte om voor mezelf te beginnen.”

Nu, drie jaar later is ze erg gelukkig met die keuze. Ze denkt dan ook met veel enthousiasme na over de toekomst: “Corona heeft me natuurlijk ook aan het denken gezet. Ik ga mijn coaching uitbreiden. In het afgelopen jaar heb ik samen met mijn partner het Bed & Breakfast Rimpelaar N°71 gebouwd, dat niet alleen wordt gebruikt voor overnachtingen, maar ook als een CareBnb . Dat betekent dat mensen die tijdelijk een toevlucht zoeken, omdat ze moeten revalideren of geen kant uit kunnen, hier de tijd kunnen overbruggen. Ik kan hen dan niet medisch bijstaan, maar wel emotioneel. Het is natuurlijk veel dat op ze afkomt.”

Vrijheid

“Ik voel nu echt de ultieme vorm van vrijheid, omdat ik dit vanuit huis kan doen”, zegt Mireille. En ze bezoekt haar klanten ook veel, zeker in coronatijd: “Voor heel veel ouderen, die minder mobiel zijn, is dat ideaal. Want je kunt overal creatief zijn. En ik kan mensen nu in hun veilige omgeving laten blijven. Dus ik ga nu veel meer naar de mensen toe, wat ik voorheen niet zou hebben bedacht. Dat vind ik ook het mooie: ik heb in deze verschrikkelijke tijd als ondernemer dit soort mogelijkheden ontdekt. Het gaf me kansen. En die creëer je altijd zelf, is mijn levensmotto.”