Tussenstand Giro555 voor Turkije en Syrië bijna 25 miljoen euro

feb 13 2023, 16:43 Nieuws
earthquake 1665891 960 720
De opbrengst op Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is opgelopen tot bijna 25 miljoen euro, meldt de organisatie maandag. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.
In totaal kwam er 24.731.078 euro binnen voor de slachtoffers in het getroffen gebied. “Er wordt hulp geboden door alle organisaties die daar samen momenteel hard aan het werk zijn. Denk daarbij aan het uitdelen van schoon drinkwater, eten, dekens en warme kleding”, zegt Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555. “Maar veel meer is nodig, want de meeste mensen slapen nog buiten en hebben dus snel onderdak, sanitair, zorg en uiteindelijk ook weer perspectief nodig. Hulporganisaties bereiden zich daarom voor op een enorme operatie.”
De samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 afgelopen dinsdag, nadat gebieden in Turkije en Syrië een dag eerder getroffen werden door zware aardbevingen. Zaterdag werd ook al een tussenstand bekendgemaakt. Toen stond de teller op ruim 16 miljoen euro. Komende woensdag is er een landelijke actiedag voor de slachtoffers, waarbij ook de landelijke en regionale media betrokken zijn. De dag begint om 05.55 uur bij Beeld & Geluid in Hilversum. Daar komt onder meer een belpanel met bekende Nederlanders. Op tv is om 20.30 uur een live-uitzending op NPO1.
De eerste beving in het zuidoosten van Turkije vorige week had een kracht van 7.8. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Later vond nog een aardbeving plaats. Het dodental van de aardbevingen is inmiddels opgelopen tot 36.000. Daarvan komen volgens de meest recente cijfers 31.643 mensen uit Turkije.
Giro555 is een initiatief van de samenwerkende hulporganisaties (SHO), waaronder Stichting Vluchteling, Cordaid, Oxfam Novib, UNICEF Nederland en het Nederlandse Rode Kruis.