Nederlaag voor FC Den Bosch in Kerkrade

Met een op twee posities gewijzigde basisploeg trad FC Den Bosch op vrijdag 10 december aan in een leeg Parkstad Limburg Stadion tegen Roda JC. Na een knotsgekke openingsfase, waarin de Bosschenaren tot twee keer toe op voorsprong kwamen, moest het uiteindelijk haar meerdere erkennen in de thuisploeg: 3-2.

Mike van Beijnen en Preben Stiers keerden terug in de basiself van FC Den Bosch. De rentree van de huurlingen ging ten koste van Victor van den Bogert en Mohamed Berte, die op de bank plaats moesten nemen. Den Bosch kende een prima start in Kerkrade. Binnen de vijf minuten prikt Jizz Hornkamp van dichtbij de openingstreffer binnen. De spits liep een voorzet van Ahannach binnen bij de tweede paal en tekende hiermee voor zijn derde competitietreffer voor de Bosschenaren. Een doelpunt dat bevrijdend leek te werken op de spits, die zijn laatste treffer maakte in de tweede speelronde bij Jong PSV. Na de openingstreffer nam de thuisploeg het initiatief waarmee het op zoek ging naar de gelijkmaker. Die kwam er in de twaalfde minuut van het hoofd van Patrick Pflücke. De aanvaller knikte van dichtbij een voorzet vanaf de rechterkant binnen achter de kansloze Van der Steen.

Mooiste goal van de avond op naam van Hornkamp
Ondanks de snelle gelijkmakende tegentreffer pakte Den Bosch het weer aardig op. Dit resulteerde dan ook in de 1-2 van opnieuw Jizz Hornkamp. Na een prima pass van achteruit van de voet van Teun van Grunsven, kopte Hornkamp met gevoel de bal over doelman De Boer heen, waarmee hij zijn ploeg opnieuw op voorsprong zette en ook meteen de mooiste goal van de avond op zijn naam kreeg. Achteraf zou die benaming voor zijn tweede treffer hem weinig kunnen schelen, wetende dat het niet het gewenste resultaat op zou leveren.

Overvloed aan kansen voor Roda JC
Na de tweede Bossche treffer ging de thuisploeg door waar het gebleven was; aanvallend voetbal, veel lopende mensen en creativiteit in de ploeg van Roda JC. Opnieuw viel vrij snel de gelijkmaker voor de Limburgers. Dylan Vente kon simpel de 2-2 binnenschuiven nadat de Bossche defensie zonder succes de buitenspelval probeerde te hanteren. Van Beijnen stapte op buitenspel, dat deed Van Hedel niet, waardoor Pflücke door kon en simpel de bal breed kon schuiven op de meegelopen Vente. Voor het rustsignaal was het met name vleugelspeler Bryan Limbombe die niet af te stoppen was. Telkens ontsnapte hij aan zij directe tegenstander en zorgde hiermee voor veel gevaar. Desondanks bleef FC Den Bosch op de been en mocht het vooral doelman Van der Steen danken, die meermaals zijn ploeg in de wedstrijd hield in de eerste helft.

Moment van onoplettendheid
In de tweede helft leek Den Bosch aanvankelijk de controle wat meer terug te pakken. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht tot de 57e minuut. Roda JC kreeg een vrije trap op rand zestienmetergebied; Pflücke trapte de bal nog tegen de paal, waarna de rebound heel simpel door Stefano Marzo in het lege Bossche doel kon worden geschoven. Opvallend was dat er niemand bij FC Den Bosch reageerde op de inzet die via de paal terug het veld in kwam, waardoor Marzo zonder enige weerstand zijn ploeg op 3-2 kon zetten.

Paal en doelman De Boer redden thuisploeg
Voor het eerst dit duel moest de ploeg van Jack de Gier vanuit een achterstand op zoek naar een doelpunt om een resultaat mee naar Noord-Brabant te nemen. Ondanks de aanvallende wissels van De Gier, die met Berte en Mulders verse krachten in de ploeg bracht, waren de mogelijkheden spaarzaam. Het duurde tot in de dying seconds van de extra speeltijd tot de kansen kwamen voor FC Den Bosch. In de 95e minuut knalde Hornkamp van buiten het zestienmetergebied de bal tegen de buitenkant van de paal en twee minuten zat invaller Stan Maas zijn inzet richting de bovenhoek vliegen, maar doelman Rody de Boer wist met een uiterste krachtinspanning de bal nog uit het doel te ranselen. Waar een punt meer dan verdiend zou zijn geweest, stond FC Den Bosch na ruim 97 minuten met lege handen in Kerkrade.

Maandag 20 december spelen de Bosschenaren het laatste duel voor de korte winterstop. In Wijdewormer gaat het op bezoek bij Jong AZ. Die ploeg troffen elkaar eerder dit seizoen in De Vliert. Dat duel eindigde destijds in een 2-1 overwinning.