Tallon Griekspoor ontsnapt na drie tiebreaks, Tim van Rijthoven en Arantxa Rus al klaar in Rosmalen

jun 12 , 7:30 Sport
tennis 2100437 960 720
Tallon Griekspoor heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de tweede ronde op de Libéma Open in Rosmalen. De winnaar van vorig jaar leek in de eerste ronde te gaan verliezen van de Serviër Miomir Kecmanovic, maar won de partij uiteindelijk in de derde tiebreak 6-7 (3), 7-6 (7), 7-6 (3).
Griekspoor stond met 3-0 achter in de beslissende derde set, maar wist de partij toch nog knap naar zich toe te trekken. Daarmee zorgde hij voor blije gezichten op de tribunes in Rosmalen, waar het voor de aanwezige Nederlandse tennisfans een lange en koude zit was.
,,Ik speelde zeker niet mijn beste spel, zeker niet in de eerste set. Na de eerste regenbreak kwam ik al wat beter in mijn spel en ook de tweede onderbreking heeft mij wel geholpen. Voor het eerst ben ik dankbaar voor dit Nederlandse zomerweer”, sprak Griekspoor kort na zijn partij in Rosmalen. ,,Nee, het is echt verschrikkelijk weer, dus ik ben alle fans heel erg dankbaar dat ze zijn blijven zitten om mij door deze partij heen te loodsen. Dat betekent heel veel voor mij.”
Griekspoor veroverde vorig jaar in Rosmalen de tweede titel uit zijn loopbaan. In de finale was hij toen in drie sets te sterk voor de Australiër Jordan Thompson. Griekspoor is als zesde geplaatst in Rosmalen. In de tweede ronde treft hij Mackenzie McDonald uit de Verenigde Staten, die eerder op dinsdag Botic van de Zandschulp in drie sets versloeg.
Maandag werd het toernooi in Rosmalen al geplaagd door regenval. Er werden toen maar drie partijen afgemaakt.
Tim van Rijhoven verliest van Zizou Bergs
Tim van Rijthoven is er bij zijn rentree in Rosmalen niet in geslaagd een wedstrijd te winnen. De winnaar van de editie van 2022 verloor met 6-4, 6-3 van de Belg Zizou Bergs, de nummer 81 van de wereld.
De partij werd maandag na de eerste set onderbroken door de regen. Na de hervatting kwam Van Rijthoven met 2-0 voor in de tweede set, maar hij wist die voorsprong niet lang vast te houden. Hij verloor twee servicegames op een rij en zag Bergs het niet veel later bij 5-3 afmaken met een lovegame.
Twee jaar geleden baarde Van Rijthoven opzien door het toernooi op het Autotron te winnen. In de finale won hij toen van de Rus Daniil Medvedev.
Arantxa Rus leed in de openingsronde een kansloze nederlaag. De beste speelster van Nederland pakte maar drie games tegen de Hongaarse qualifier Dalma Galfi, de nummer 138 van de wereld. Het werd 6-0, 6-3. De partij duurde slechts een uur en een minuut. De 33-jarige Rus, de nummer 57 van de wereld, deed voor het eerst sinds 2019 weer mee in Rosmalen. De afgelopen jaren gaf ze de voorkeur aan graveltoernooien.
Eerder op de dag wist Suzan Lamens, die een wildcard ontving, wel de tweede ronde te bereiken. Ze was in drie sets te sterk voor de Amerikaanse Bernarda Pera. Het werd 4-6, 6-2, 6-4. Lamens neemt het in de tweede ronde op tegen de Japanse Naomi Osaka, viervoudig winnares van een grand slam.
Eva Vedder wist niet voor een stunt te zorgen tegen de Canadese Bianca Andreescu. Ze won tegen de winnares van de US Open van 2019 wel de eerste set, maar verloor toch in drie sets: 4-6, 6-3, 6-2. Vedder wist afgelopen weekend twee kwalificatiewedstrijden te winnen.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan