Spoor 10-14 van start!

Foto: Spoor 10-14

Afgelopen maandag ging het nieuwe Bossche tienercollege, een school voor kinderen van 10-14 jaar, van start. Spoor 10-14 is een initiatief van de gezamenlijke PO- en VO-schoolbesturen en scholen in ’s-Hertogenbosch en ook de gemeente is actief betrokken bij dit nieuwe en veelbelovende initiatief.

Deze nieuwe vorm van onderwijs heeft landelijk veel positieve aandacht en groeit snel. Door uitstel van niveaukeuzes en anders leren, ontdekkend leren met meer maatwerk, worden kansen voor leerlingen vergroot. In een korte animatiefilm op de website www.spoor10-14.nl wordt dit toegelicht.

 Spoor 10-14 vraagt een pioniersgeest en flexibiliteit van leerlingen en medewerkers. Dat geldt voor de aanloop naar de start, waarbij in een groep van enthousiaste onderwijsontwikkelaars onder leiding van de projectleider Angelie Ackermans vorm aan het onderwijsprogramma werd gegeven. Dat geldt voor de leerlingen en ouders in het keuzeproces om juist nu de overstap te maken. Het geldt zeker ook voor de leerlingen en hun leercoaches, die vanwege corona op 4 januari online moesten starten.

Aan de feestvreugde van de start van deze nieuwe school deed het online werken niets af. Alle leerlingen kregen donderdag een gebakje met kaarsje en vlaggenslinger thuisbezorgd. Samen met wethouder Ufuk Kâhya, leden van de stuurgroep, de projectleider, de coaches en ontwikkelaars werd er online een feestje gevierd. Na een korte toespraak en een cadeautje op maat, werd afgeteld en gezamenlijk alle kaarsje van het gebak uitgeblazen.

De gemeente is enthousiast over deze vernieuwende vorm van onderwijs. Wethouder Ufuk Kâhya: “Wij vinden het belangrijk dat elk kind in onze gemeente het beste uit zichzelf kan halen en zijn talent zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Niet elke leerling weet op zijn 12e al welke middelbare school het beste bij hem past. Met spoor 10-14 geven we leerlingen de kans  om zich te ontwikkelen in het eigen tempo.” 

De officiële opening van Spoor 10-14 wordt vanwege corona uitgesteld tot de start van het nieuwe schooljaar. Voor de start van schooljaar 21-22 zijn al diverse leerlingen ingeschreven en dit proces loopt door. De voorlichting voor het nieuwe jaar vindt in overleg met de basisscholen plaats in het voorjaar. Ouders van geïnteresseerde leerlingen kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met de projectleider. Spoor 10-14 startte op 4 januari met 10 leerlingen, hetgeen intensivering van de begeleiding en onderwijsontwikkeling juist in deze bijzondere tijd mogelijk maakt.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen