Gemeente ‘s-Hertogenbosch zakt naar plek vijf van ‘economische toplocaties’

Foto: Kees Vos Fotografie

In de ranglijst van economische toplocaties bezet Den Bosch twee keer de nummer 5, in de categorie ‘gemeente’ en de categorie ‘regio’. Dat komt naar voren uit een onderzoek van Bureau Louter, die de ranglijst elk jaar vernieuwd. In 2019 stond ‘s-Hertogenbosch nog op nummer drie in de ranglijst voor economische topgemeenten. Bureau Louter meet de economische prestaties van een gemeente op basis van 25 indicatoren. 

Waaronder de omvang en ontwikkeling van het aantal arbeidsplaatsen, de toegevoegde waarde en het aantal startende bedrijven. Ook zijn ontwikkelingen meegewogen op het gebied van onroerend goed, zoals verkoop en leegstand van bedrijventerreinen en kantoren. Alle 351 Nederlandse gemeenten zijn onderzocht. De gemeenten zijn onderling vergelijkbaar gemaakt door alle indicatoren per hoofd van de bevolking te berekenen. Peildatum van het jaarlijkse onderzoek is 1 april 2020. De effecten van de coronacrisis zijn dus nog niet zichtbaar. De ranglijst bestaat uit verschillende categorieën. In de categorie ‘gemeenten’ staat ’s-Hertogenbosch op de vijfde plaats. De gemeente schommelt al tien jaar in de top 10 van economische topgemeenten. Waarom de gemeente zakt van plaats drie naar plaats vijf is niet bekend.

Ook in de categorie ‘regio’s’ scoort ‘s-Hertogenbosch ook hoog. Van de 47 regio’s staat ‘s-Hertogenbosch ook op de vijfde plaats. Van die top 5 liggen vier regio’s aan de A2-as, namelijk Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. De gemeenten rond ‘s-Hertogenbosch, zoals Vught, Maasdriel en Heusden, scoren hoog in de categorie ‘suburbs’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen