Digitale preventietips tegen financieel misbruik

Financieel misbruik komt in verschillende vormen voor. Via internet, telefonisch of op straat met de zogeheten babbeltrucs, maar ook in huiselijke kring. Wat kunt u doen om uzelf of iemand anders in uw omgeving te beschermen tegen deze vorm van misbruik? In dit artikel geven we u enkele digitale preventietips.

Veilig internetgebruik

Veel zaken worden via internet geregeld. Hoe doet u dat op een veilige manier? Een simpele tip is dat een veilige website altijd begint met https://. De s staat voor ‘secure’ dat veilig betekent. Daarnaast staat in de adresbalk een slotje. Is dat gesloten dan is de webpagina veilig. Is dit geopend dan hebt u geen veilige website. Laat in dat geval geen persoonlijke gegevens achter. Ook is het belangrijk om uw wachtwoorden nooit automatisch op te slaan. Mocht iemand anders toegang krijgen tot uw computer, dan kan die persoon anders zonder problemen overal inloggen.

Wat is Phishing?

Krijgt u ook wel eens een mail om uw inlogcodes van uw bank door te geven, omdat deze vervangen moeten worden? Dan hebt u een phishing mail ontvangen. Een phishing mail lijkt op een echte mail van bijvoorbeeld de bank. Hierin wordt naar persoonlijke gegevens gevraagd. Let op! Een bank doet dit nooit op deze manier. Ga niet in op deze digitale verzoeken. Ook als u gebeld wordt, zorg dan dat u zeker weet dat u de bank aan de telefoon hebt. Desnoods belt u zelf terug, zodat u zeker weet dat degene die u spreekt te vertrouwen is. Een bank vraagt nooit naar uw pincode. Dit is persoonlijk en mag u nooit afgeven aan een ander. Ook bij berichten van andere organisaties of bedrijven geldt: klik nooit zomaar op een linkje en geef niet zomaar informatie door. Voorkomen is beter dan genezen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen