Nieuwe crisis in aantocht, tekort aan frikandellen

Foto: Pixabay

Alsof Nederland niet met genoeg problemen kampt, komt er nu nog eentje bij: cafetaria’s lijden onder een tekort aan frikandellen. Frikandellenfabrikanten wijten dit aan personeelstekort en kunnen niet aangeven wanneer de frikandel weer volop verkrijgbaar zal zijn.

„Ons bereikten al eerder verontruste berichten van cafetariahouders dat ze nog maar maximaal tien dozen mochten bestellen bij hun horecagroothandel”, zegt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging van Professionele Frituurders ProFri. „De frikandel behoort, samen met friet en de kroket, tot de top drie van het cafetaria.”

Ook Roel Theelen, accountmanager van horecagrossier Bidfood, zag de frikandellencrisis aankomen. Via Bidfood waren ze eind augustus zelfs even niet meer leverbaar. „Nu wordt het wel echt te gek”, zegt Theelen op Frituurwereld, de nieuwsbrief van ProFri. „Frikandellen zijn de halsslagader van de cafetaria. Ze zijn het verdienmodel, dus als je die straks niet meer kunt verkopen, wordt het lastig.”

Snackfabrikant Van Geloven uit Tilburg laat in het midden waarom de productie van frikandellen is stilgevallen. Op vragen van Bidfood volgen antwoorden als ’softwareproblemen’, ’te weinig arbeidskrachten’ en ’grondstoffenproblemen’. „Ze zijn niet transparant en communiceren niets naar de buitenwereld”, klaagt Theelen. „We horen ook niet wanneer het probleem is opgelost. Van Geloven is te groot en produceert bijna alle merken. Dat maakt cafetaria’s kwetsbaar.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen