Soa-spreekuren GGD hervat door samenwerking met JBZ

Foto: Google Streetview

Vanaf maandag 13 mei kan de afdeling seksuele gezondheid van de GGD Hart voor Brabant haar spreekuren voor risicogroepen weer hervatten. De artsen-microbioloog van het JBZ gaan namelijk spreekuren draaien bij de GGD.

Vorige maand legde de GGD deze spreekuren stil vanwege een tijdelijk gebrek aan voldoende gespecialiseerde artsen op het gebied van seksuele gezondheid.

In deze samenwerking zijn tijdens de spreekuren medisch specialisten (artsen-microbiologen) van het ziekenhuis bij de GGD aanwezig. Vanaf 7 juni komt daar weer een GGD-arts bij. Ook dankzij de GGD’en uit de omliggende regio’s is het mogelijk om de spreekuren te hervatten.

Suzanne Lutgens, een van de artsen-microbioloog van het ziekenhuis die het spreekuur gaat doen: “Dit is precies waar we in de regio met elkaar naar streven. Intensieve samenwerking met collega’s in andere organisaties, zodat de zorg of hulpverlening voor de mensen in de regio altijd kan doorgaan. We zijn blij dat we de mogelijkheid hebben om deze bijdrage te leveren. Het is bovendien heel leerzaam eens in een andere organisatie te werken.”

“We hebben meerdere oplossingsrichtingen onderzocht, ook buiten de gebaande paden. We zijn opgelucht dat we samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis zo snel een oplossing konden vinden en de spreekuren kunnen hervatten. Deze samenwerking is uniek. Artsen van het ziekenhuis draaien op locatie bij de GGD spreekuren én geven invulling aan de functie van achterwacht,” aldus Jacqueline Baardman, sectormanager van de GGD Hart voor Brabant

Spreekuren aanvulling op reguliere zorg

De meeste mensen (ongeveer 70%) gaan voor een soa-test naar de huisarts. De spreekuren van de GGD zijn een aanvulling op de reguliere zorg (huisartsen en specialisten). Mensen uit de risicogroepen die zich zorgen maken over hun seksuele gezondheid, kunnen een afspraak maken via de GGD-website. Tot deze groepen behoren onder andere mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en jongeren tot 25 jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen