De Hékese Hellevegers zijn terug!

Foto: Hellevegers

Na 35 jaar carnavals stilte wil Hedikhuizen de komende weken weer van zich laten horen. Het kleine Astrix en Obelix dorpje in de gemeente kleurt de komende dagen paars-geel. De Hellevegers zijn terug!

Hékese kende in de jaren ‘70 een bloeiend carnavalsleven als Hellevegerslaand. Zo was er een carnavals vereniging genaamd ‘’CV De Hellevegers’’ en werden de komborden aangepast. Een aantal jaren werd er aan prachtige wagens gebouwd en meegedaan aan de optochten in Herpt en Haarsteeg. Wekenlang werd er in een schuur in de Oude Schoolstraat aan de wagens gebouwd. De koppen werden bij mensen thuis of in het café geknutseld. In het café werden er ook elk jaar kleinigheidjes gemaakt, zoals bierpulletjes en heksjes. Deze werden verkocht om zo bij te dragen aan de kosten van de wagens. Er was veel vraag naar de originele snuisterijen uit Hellevegerslaand!

Maar zoals dat gaat, werden de kinderen groter, het carnavals animo kleiner, en het centrale punt in het dorp, het café sloot haar deuren. De carnavals vereniging kreeg steeds meer een sociaal karakter en uiteindelijk werd deze omgezet in de dorpsverenining. Nog steeds is de dorpsvereninging in Hékese zeer actief, met dezelfde mensen die destijds de carnavals verening opzetten, maar Carnaval werd in het dorp niet meer gevierd.

Vorig jaar bij de sleuteloverdracht werd door onze burgemeester Willemijn van Hees expliciet gevraagd wat de naam van Hedikhuizen zou zijn tijdens carnaval en waarom wij als enige kern in de gemeente Heusden geen komborden hadden geplaatst. Deze vraag inspireerde een aantal dorpsgenoten om hier mee aan de slag te gaan.  Kennelijk zijn er ooit wel borden geweest. Maar na een lange zoektocht, kwam men tot de conclusie dat de oude komborden verdwenen zijn.

Dat was de trigger voor een aantal inwoners om over te gaan tot actie. Op 17 januari jongstleden is de kersverse carnavalsvereniging De Hékese Hellevegers officieel ingeschreven bij de notaris. Het bestuur – Karin van Tilborg, Marjan van Geffen, Mariëlle van Egmond, Wendy Jonkers en Bart van Cuijk- wilde Hékese tijdens carnaval weer op de kaart te zetten en in ieder geval weer voor nieuwe komborden zorgen in onze kern. Maar er zijn ook nieuwe emblemen ontworpen en worden er sjaals gebreid die het goede doel “kansarm Sri Lanka” ondersteunen. Helaas zijn beide voor dit jaar al uitverkocht.

De bedoeling is dat tijdens het aankomende carnaval de Hellevegers kleuren te zien zijn. Dat zijn de kleuren paars en geel. In het dorp worden bloembakken paars-geel en zullen er in vele huizen paars-gele tulpenboeketten te vinden zijn! Op carnavals zondag zal om 16:11 het Hékese Helleveegje onthult worden, waarna een spetterend dorps carnavals feestje zal losbarsten met muzikale omlijsting van Muziekske Blaostumop en de Dorini’s.

Dit alles gaat voorlopig op eigen kosten van het bestuur, maar nu de vereniging gestalte krijgt en leden zich aanmelden, borrelt het carnavalsbloed in ieder geval Hékese weer. Oude liefde roest niet!

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Reacties