Gemiddelde kosten Brabants graf gestegen naar € 2.640

jun 19 , 7:46 Nieuws
unnamed 8 1
Ruim twee derde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor cremeren. De redenen zijn divers, maar er is weinig kennis bij Nederlanders over de financiële consequenties van de keuze voor (de locatie van) begraven of cremeren. Gemiddeld betalen we in Noord-Brabant €2.640 (2023: €2.114) voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats. Voor een crematie met gebruik van de aula betalen we in de provincie gemiddeld €1.706 (2023: €1.627). Prijzen verschillen per gemeente en locatie nogal van elkaar. Gemiddeldes in de rest van ons land komen uit op €3.708 voor een graf en €1.646 voor een crematie. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar graf- en crematiekosten onder 1.419 begraafplaatsen en 116 crematoria. In de grafkostenmeter van Monuta zijn lokale prijzen gemakkelijk te vinden.
Open gesprek over kosten belangrijk
Uit ervaring weet Monuta hoe belangrijk het is om open over afscheid te zijn en bij leven al een beeld te hebben van je wensen en bijbehorende kosten. En ook hoe ingewikkeld het kan zijn om bijvoorbeeld de kosten van verschillende locaties in beeld te krijgen. “Een dierbare verliezen is intens. Dat je een afscheid toch een persoonlijke invulling kunt geven, is ontzettend belangrijk voor het rouwproces. En dan is het fijn als het financieel geregeld is. Veel mensen weten niet wat hun wensen kosten ook niet dat er grote verschillen zijn per gemeente en per locatie. Daarom maken we jaarlijks de nieuwe graf- en crematiekosten inzichtelijk. Zodat je daar al het gesprek met naasten over kunt aangaan. Samen ben je dan voorbereid op de kosten van je afscheid en de financiering ervan”, zegt Quinten Fraai, CEO van Monuta.
Gemeenten, begraafplaatsen en crematoria bepalen de kosten ieder voor zichzelf. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. Per locatie verschilt het welke service is inbegrepen bij die prijs. Dat maakt vergelijken voor de consument moeilijk, en daarom juist goed om nu al eens te doen. Fraai licht toe: “Het is heel belangrijk om bij leven al iets meer te weten van al de verschillende services die worden geboden. Onze lokale Monuta uitvaartverzorgers kunnen daar bij het vormgeven van een afscheid natuurlijk meer over vertellen. Maar handiger is om er al eens naar te kijken als je nog vol in het leven staat. We helpen daar graag nu al bij.”
unnamed 7
Wirwar aan prijzen en lokale verschillen
De eerste stap is nog altijd kiezen voor begraven of cremeren. De prijzen daarvoor verschillen per locatie. Gemiddeld is men in Zuid- en Noord-Holland bijvoorbeeld het duurst uit voor een graf. Daar kost het respectievelijk €4.665 (2023: €4.503) en €4.634 (2023: €4.170). Cremeren is daar minder duur dan in andere delen van ons land. Daarvoor betaal je juist in het oosten en het noorden van Nederland het meest. Overijssel staat bovenaan. Daar kost een crematie gemiddeld €1.880 (2023: €1.829). Die provincie is een middenmoter qua gemiddelde grafkosten. Al jaren is de gemeentelijke begraafplaats aan de Bookholtlaan in het Twentse Losser de goedkoopste van ons land. Daar kost een graf met een looptijd van 20 jaar €861 (2023: €827).
In de top 10 van duurste gemeentes voor een graf staan dit jaar drie nieuwe gemeentes: Rijssen-Holten, Haarlemmermeer en Zwartewaterland. Gemiddeld betalen we in Nederland €3.708 euro voor een gemeentelijk particulier graf(2023: €3.519). De duurste begraafplaats is de gemeentelijke begraafplaats Esserveld in Groningen. Op deze monumentale begraafplaats betaal je €8.895 voor een graf met een looptijd van 30 jaar (2023: €8.205). In de grafkostenmeter van Monuta zijn lokale prijzen gemakkelijk te vinden.
Over het graf- en crematiekostenonderzoek 2024
Monuta heeft de grafkosten van 1.419 gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen in Nederland onderzocht. Daarbij zijn de kosten voor grafrechten en begraafkosten in kaart gebracht. De grafrechten, onderhouds- en begraafkosten samen bepalen de totale kosten voor de aanschaf van een graf. Daarnaast zijn van 116 crematoria in Nederland de kosten van een stille crematie met en zonder gebruik van de aula in kaart gebracht. Al deze kosten zijn op woonplaats te vinden in de online graf- en crematiekostenmeter en voor iedereen toegankelijk.
De bedragen voor grafrechten en begraafkosten op een gemeentelijke of bijzondere begraafplaats zijn voor minimaal 20 jaar voor een particulier eenpersoonsgraf. Het is afhankelijk per begraafplaats of onderhoudskosten, kosten voor het plaatsen van een grafmonument en administratiekosten hier onderdeel van zijn. De bedragen voor crematie zijn met gebruik van aula (minimum aantal minuten aula). In sommige gevallen valt de asbestemming in de prijs of is begeleiding van nabestaanden bij de crematie inbegrepen. Ook het tijdstip en de lengte van het gebruik van de aula kan verschillen per crematorium.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.